I Hamarregionen er det tett mellom gårdene som selger egenprodusert mat. Siste tilskudd er Louise Gjør (36) som følger drømmen og åpner utsalg på Fredheim gård i Stange Vestbygd i slutten av juli.
Tekst og foto: Hanne Mette Walhovd Paulsen
Store blomkålhoder rett fra åkeren, ferske egg fra hønsehuset, nyplukkede jordbær fra nabogården og lokalprodusert honning er noe av det du vil finne i disken når Louise slår opp døra til det nybygde gårdsutsalget sitt i sommer.
- Jeg har skikkelig trua på norsk landbruk og kortreiste råvarer. Dessuten har vi en fantastisk beliggenhet “midt i væla” her ute i Stange Vestbygd. Dersom vi ikke får det til, kan jeg ikke skjønne hvem andre som skulle få det til. Jeg kunne nesten ikke la være å prøve, sier Louise og ler.
Norges spiskammer
Det er ikke uten grunn av Hamarregionen kalles “Norges spiskammer”. Få kilometer unna byliv med kaféer, restauranter, matfat og delikatessebutikker ligger gårdene som perler på ei snor. Et rikt jordsmonn og gode vekstforhold sørger for at det produseres råvarer av god kvalitet, og stadig flere av bøndene i Hamarregionen selger egenproduserte grønnsaker og bær.
Louise Gjør driver familiegården Fredheim på 9. året, og etter å ha ruget på en drøm om eget gårdsutsalg i tre år bestemte hun seg i fjor høst for å hoppe i det. Prosjektet har en kostnadsramme på 2,5 millioner, hvorav 30 prosent er finansiert av Innovasjon Norge. I tillegg har hun fått noe økonomisk støtte fra Sparebanken Hedmark.
- Både mannen min og jeg jobber fullt ved siden av gårdsdriften, så støtte og hjelp fra familie og venner har vært helt avgjørende for å få gjennomført prosjektet, sier Louise.
Fantastisk beliggenhet
Utenfor stuevinduet til hovedbygget på Fredheim strekker grønne jorder seg helt ned til Mjøsa. Helgøya og Hovinsholm ligger badet i sol denne nydelige junidagen. Mjøsa er blikkstille. Fuglene kvitrer fornøyd og bryr seg lite om at det bygges og bankes for å få ferdig huset der gårdsutsalget skal være.
- Vi håper jo at kundene vil synes det er en opplevelse å komme ut på landet, se livet på gården, og nyte den vakre utsikten. I tillegg skal vi ha varer med god kvalitet og fornuftige priser, sier Louise.
Blir tobarnmor
At Louise ble gravid, med termin i august – én måned etter at gårdsutsalget åpner – var ikke helt i planen. Men det ordner seg nok, det også.
- Det er helt galskap å sette i gang et slikt prosjekt én måned før man blir tobarnsmamma, men alt går! Folk er så positive, og igjen; jeg hadde aldri klart dette uten et stort nettverk. Man må tørre å ta noen sjanser her i livet, sier Louise.
36-åringen ser ingen utfordringer, bare et hav av muligheter. Og ambisjonene er klare.
- Kanskje starter vi etterhvert med utkjøring av grønnsaker? Kanskje kan vi tilby opplevelser på tunet etterhvert? Innen ti år bør vi i alle fall ha klart å få hyttefolket til å svinge nedom utsalget for å handle, sier Loiuse.
Det skal bugne
30 forskjellige typer kål, 300 meter med bønner, 300 tomatplanter og 200 agurkplanter skal sørge for et frodig og bugnende vareutvalg. Louise forteller at det er et positivt driv i bygda, for når noen tør å satse hiver flere raskt seg på, og nå blir det både jordbær, poteter og beter fra nabogårdene.
- Jo flere lokalproduserte varer vi kan tilby, jo bedre er det. Jeg tenker å få med så mye som mulig fra så mange som mulig. Dette skal gjøres i fellesskap, sier Louise.
Jordbær fra Elton Søndre, bringebær fra Kjemstad, biodynamiske grønnsaker fra Fokhol og gulrot fra Hegsvold gård er noe av det som blir å finne i gårdsbutikken. Kortreist sjokolade må hun til Kvarstad gård i Ringsaker for å få tak i. Spekemat, flatbrød, honning og saft kommer også andre steder fra.
- Veien blir til mens vi går. Vi må begynne et sted, så får vi utvide varesortimentet etterhvert, sier Louise.
Biodynamisk gårdsutsalg
Noen få hundre meter lenger sør, på andre siden av Stange kirke, finnes nok et grønnsaksutsalg. I motsetning til Louise som driver konvensjonelt jordbruk, dyrker Alm Østre utelukkende biodynamisk-økologiske grønnsaker. I tillegg til utsalget har de mellom august og mars også en abonnementsordning med hjemkjøring av grønnsaker til 150 husstander i Hamarregionen. Da høstes grønnsakene samme dag som de kjøres ut, og salget går strålende.
-
Etterspørselen etter grønnsaker har økt veldig de siste årene, og vi klarer faktisk ikke å produsere nok, sier Pierre Sachot (35), som har jobbet på gården i 11 år og har ansvaret for korn-, grønnsaks- og potetproduksjonen.
- Hvem er kundene deres?
- Alt fra unge barnefamilier til pensjonister. Mange av kundene sokner til Steinerskolen, som deler noe av det samme idégrunnlaget som oss. Det er helt tydelig at mange er opptatt av å spise lokal og økologisk mat, sier Pierre.
Alm gård er en stiftelse, og i tillegg til de tre familiene som bor der fast tar de i mot praktikanter fra hele verden som ønsker å lære om biodynamsik jordbruk. Alle jobber sammen, og hver dag serveres det to måltider på det store felleskjøkkenet. Med 6 fastboende barn er det livat på tunet, og praktikanter fra Ungarn, Tyskland, USA, Japan, Nepal og Tanzania er eksotiske innslag i Stange Vestbygd. Pierres 4 år gamle sønn, Arjuna, snakker flytende tysk og norsk, og han klatrer gjerne i trærne utenfor det gule, koselige huset deres. Her henger det både lykter og fargerike hengekøyer i epletrærne, og fuglesangen overdøver nesten traktoren som kjører på jordet bak oss.
Mat for kropp, sjel og ånd
Alm Østre har 500 mål jord med gress, beite, korn- og grønnsaksproduksjon. Gården har også 24 melkekyr, 15 kalver, 70 høns og 4 økologiske smågriser, og de selger også melk, egg, storfe- og svinekjøtt i gårdsutsalget.
- Biodynamisk betyr “livskraft”, og vi snakker om et kretsløpsjordbruk der vi er selvforsynt med fôr og gjødsel – vi har faktisk ikke kjøpt kunstgjødsel på 40 år! Målet vårt er å drive mest mulig uavhengig, slik at vi slipper å ta ressurser og matgrunnlag fra andre. Det handler om å ta vare på dyr, mennesker og jord, forklarer Pierre.
Vareutvalget i utsalget styres av sesongen, og her finner du blant annet gulrot, rødbet, kålrot, pastinakk, selleri, squash, salater, tomat, agurk, gresskar, brokkoli, blomkål, rosenkål, hvitløk, urter og løk. Honning, egg, mel og kjøtt kan du også få kjøpt.
- Prisen for økologisk kjøtt er ikke avskrekkende; rundt 200 kroner kiloen for stek og 400 for indrefilet, sier Pierre.
- Hva får man igjen for å kjøpe økologisk kjøtt?
- Vi får tilbakemeldinger fra kunder som mener at smaksforskjellen er stor. Kjøttet blir ekstra saftig og smaksrikt, og hadde du vært med på grillkvelden i går, kunne du smakt selv, ler Pierre og peker på kullrestene som ligger igjen på bakken mellom sittegruppene ute på tunet.