Regionen er i front innen grønn innovasjon, bioøkonomi og bærekraftig matproduksjon. Her finner du ledende forskningsmiljøer, grønne oppstartsbedrifter og sterke koblinger mellom natur og næring.
Bioøkonomistrategien
Innlandet er en betydelig aktør innen bioøkonomi. I april 2017 vedtok fylkestinget at bioøkonomistrategien for Innlandet skal inneholde et mål om å ta en ledende posisjon som nasjonal bioøkonomiregion.
Hamarregionen er et kraftsenter for matproduksjon og bionæring i Norge. Med en solid landbrukstradisjon og en vilje til innovasjon, har regionen utviklet seg til å bli en ledende aktør innen bærekraftig matproduksjon og bioøkonomi.
Gjennom samarbeid mellom bønder, forskere og næringsliv utvikles nye løsninger for en mer bærekraftig og effektiv matproduksjon. NCE Heidner Biocluster spiller en sentral rolle i dette arbeidet, ved å fremme innovasjon og teknologiutvikling innen agritech
NCE Heidner Biocluster er Norges ledende næringsklynge innen grønn bioøkonomi og bærekraftig matproduksjon og administreres av Klosser Innovasjon. Målet med klyngen er å forbedre bærekraft i matproduksjonen, ved å utvikle innovative produkter, tjenester og kunnskap, og deretter eksportere resultatene globalt.
Heidner-klyngen består av mange partnere, som til sammen representerer hele verdikjeden for bærekraftig matproduksjon, fra Strand Unikorn, som blant annet produserer og selger fôr, frø og gjødsel, til Hias, som håndterer forbruksavfall fra husholdningene. Innen genetikk er det Geno som driver med storfe, Norsvin med svin, og Graminor med planter. Klyngen har også store nasjonale partnere, som Tine og Nortura. Spermvital, Cryogenetics og Aquagen er “spin-offs” fra Heidnerklyngen.
Klyngen er også kjent utenfor landet. Medlemmene eksporterer i dag varer til over 50 forskjellige land. Medlemmene i klynge har en total omsetning på 61 mrd NOK, og til sammen 16 500 ansatte.
Fakta
🐄 Landbruk og matproduksjon: Regionen er en av Norges mest produktive landbruksområder, med stor produksjon av melk, kjøtt og korn.
🔬 Bioteknologi og innovasjon: NCE Heidner Biocluster, med base i Hamar, er Norges ledende klynge innen bioøkonomi og agritech, og jobber for å utvikle bærekraftige løsninger i matproduksjonen.heidner.no+2heidner.no+2heidner.no+2
🌱 Bærekraftige satsinger: Initiativer som «Sirkulær og bærekraftig – bærekraftsløftet for den grønne bionæringen» hjelper bedrifter med å implementere bærekraftige og sirkulære forretningsmodeller. heidner.no
🏭 Næringsklynger og samarbeid: Klosser Innovasjon og Hamarregionen Utvikling støtter opp om næringsutvikling og bærekraftige løsninger gjennom samarbeid mellom næringsliv, forskning og offentlig sektor.m.facebook.com
🛒 Lokalmat og kortreist mat: Det er en økende satsing på lokalmat, med flere produsenter og utsalgssteder som tilbyr kortreiste og bærekraftige matvarer
Ulike bedrifter i Hamarregionen
Bionæring og Innovasjon
- NCE Heidner Biocluster – Klynge for bioøkonomi, agritech, innovasjon og teknologi.
- Klosser Innovasjon – Næringsutvikling og gründerstøtte.
- Hamarregionen Utvikling – Regionale satsinger og næringsutvikling.
- Graminor – Forskning og utvikling av frø og plantemateriale.
- Norsvin – Nasjonalt kompetansesenter for svineavl og produksjon.
- NIBIO – Norsk institutt for bioøkonomi – Forskning på bioøkonomi, bærekraft og matproduksjon.
- Aquagen – Sjømatoppdrett og genetikk.
- Cryogenetics – Avlsmateriale og bioteknologi for oppdrettsnæringen.
- Geno – Norsk organisasjon for storfeavl.
- Hias – Interkommunalt avfallsselskap med fokus på bærekraft og sirkulær økonomi.
- Nortura – Norges største leverandør av kjøtt og egg.
- SpermVital – Avls- og sædkvalitetstjenester for husdyr.
- Strand Unikorn – Kornmølle og kornprodukter.
- Tine – Norges ledende meieriselskap.
Andre regionale aktører - Tyr – Norsk organisasjon for storfeavl.
- NIBIO – Norsk institutt for bioøkonomi med forskning på bærekraft og landbruk.
- Eidsiva Bioenergi – Bioenergi og miljøvennlig energiproduksjon.
Lokalmat og Kortreist Mat
Løten Manufaktur & Sko – Lokal garn, klær og småvarer.
Løten Brenneri – Lokal produksjon av brennevin med fokus på lokale råvarer.
Løten Nærstasjon Kafé og Landhandleri – Lokalmat og økologiske råvarer.
Hamar Gårdsmat – Produsenter av kortreist mat.
Landbruk og Matproduksjon
Hamarregionens Bondelag – Støtte for lokalmat og bærekraftig landbruk.
Stange Gårdbruk – Flere større gårdsbruk med melk og kjøttproduksjon.
Løten Gårdbruk – Korn, grønnsaker og lokal matproduksjon.
Tine Meieriet Hamar – Melkeprodukter.
Nortura Hamar – Slakteri og kjøttproduksjon.
Hamarregionens lokale gårdsbruk – Diverse små og mellomstore produsenter.