Kategorier
Aktuelt Hamarregionen24

20 000 ARBEIDSPLASSER PÅ HAMAR

Med en befolkning på 31 300 har Hamar utrolige 20 000 arbeidsplasser. Hver dag pendler 10 000 mennesker til Hamar kommune for å jobbe. Finans- og tjenestesektoren er en av årsakene til at det finnes så mange arbeidsplasser i Mjøsregionen. Ikke minst gjærer det ekstra godt hos innovative IT-gründere som gutta bak The Fan Group AS.

«Hamar har så god geografisk beliggenhet at det er ingen politiker som kan ødelegge for det!», ifølge ordfører Einar Busterud i Hamar. Det kan forklare hvorfor flere sentrale finansinstitusjoner og store selskaper har hovedkontor i byen. Men det yrer også blant gründere i området. IT-bransjen og andre i tjenestesektoren er en ikke ubetydelig årsak til at det er mange arbeidsplasser i kommunen.

INNIT-GRÜNDERNE SATSER NYTT
IT-selskapet Innit AS ble startet opp i 2000, først med navnet Meno Total. Timingen var ikke optimal siden dotcomboblen sprakk omtrent på samme tidspunkt. I Hedmark Sparebank jobbet en ung mann som het Ronny Pedersen på den tiden. Styreleder i Meno spurte om han ville hjelpe dem, og unge Pedersen tok permisjon fra en sikker jobb i banken. I 2003 skiftet selskapet navn til Innit AS.

«Det er snart bare dotten igjen av dotcom-økonomien», skrev VGs Anders Giæver i mars 2003. Det var med andre ord nok av utfordringer, men fire år senere var det fortsatt liv i selskapet. Da dumpet det inn en jobbsøknad på e-post. Den giddet ikke Ronny å lese. Søknaden kom fra Stig Ranjit Dayanandan som jobbet som konsulent i Hedmark Fylkeskommune.

− Vi hadde ingen ledig stilling engang, men så ringte Stig og sa at dette var siste sjanse før han fant på noe annet å gjøre. Vi tok en prat, også ble det god match.

SKAPTE 60 ARBEIDSPLASSER
Stig er født og oppvokst i Bergen med foreldre fra Sri Lanka, og er utdannet elektroingeniør fra Høgskolen i Bergen. Han var lei av å jobbe for andre og ville eie noe selv.

− I 2008 slo vi alle våre aksjer i innit sammen og etablerte Obsideo AS som felles holdingselskap for fremtidige investeringer, forteller Stig. Gjennom dette selskapet har de siden gjort mange investeringer i ulike selskaper.

De to gründerne bygde sammen opp Innit som nå har nærmere 60 ansatte. I fjor høst ble selskapet solgt for 52 millioner kroner til Arribatec som eies av Øystein Stray Spetalen. Nå er de på gang med ny spennende satsing med The Fan Group.

REKRUTTERER NYE FOLK
Bergerenseren Dayanandan ble hekta på ishockey i Hamar, og allerede i 2017 startet gründerne opp The Fan Group AS. Tanken var å utvikle et godt verktøy for effektiv klubbdrift og bedre inntektene til sportsklubber. Men tiden gikk med til Innit, så det er først nå at det nye selskapet begynner å ta skikkelig form.

− Det begynte med at vi skulle lage en kravspesifikasjon for et nytt billettsystem for Storhamar Hockey. Vi ønsket ikke å lage systemet og takket først pent nei, men så kom de tilbake til oss, så da laget vi det. Men det som er den store tanken er at vi skal lage en hel plattform som dekker alle behovene en klubb har. Gjennom dette verktøyet kan de selge sine varer og tjenester, og ha kommunikasjon med sine fans/publikum. Vi har som mål å skape et godt verktøy med innhold som engasjerer fansen, forteller Stig. I januar begynte de å rekruttere nye folk.

− Vi trenger kloke unge hoder for å få til dette. Nå er vi tre ansatte, men har i tillegg leid inn et team på fire stykker og skal leie inn to til med det første.

− Målet er at vi skal være ti stykker innen utgangen av året og tjue innen tre år, sier Ronny som ser ut over Hamars grenser.

− Vi ser at markedet for vår nye plattform i stor grad ligger utenfor Norge, og vi har nå begynt et samarbeid med det Finske selskapet Bitwise OY som er eksperter på sporingsutstyr som «trakker» både spiller og puck, sier Ronny.

Stig legger til at denne teknologien ikke bare er for hockey, men også fotball. Et annet område som gründerne har begynt å interessere seg for er E-sport og de mulighetene det gir med tanke på bruk av teknologi. Her er det mye å lære og kanskje nye forretningsideer kan oppstå.

GJÆRER GODT
Stig Ranjit Dayanandan og Ronny Pedersen er engasjert i en rekke ulike selskaper i regionen. Både på eiersiden eller som medlemmer av ulike styrer.

− Jeg tror vi totalt har vært med på å skape rundt 100 arbeidsplasser, sier Stig og Ronny nikker og tror det stemmer bra.

Fire av de hundre arbeidsplassene finner du ikke i IT-bransjen, men hos selskapet Kveik Yeastery AS. Der har gutta nå nylig gått inn på eiersiden. Selskapet dyrker den gamle norske urgjæra kveik, som brukes til ølbrygging.

− Vi er opptatt av å gi tilbake. Det er veldig viktig. Vi ønsker at området vårt skal vokse, sier gutta i Obsideo og The Fan Group.

FAKTA

Noen sentrale selskaper med hovedkontor på Hamar som: SpareBank1 Østlandet, Eika Forsikring, Elvia AS, Norsk Tipping, Helse Sør-Øst, Innit AS, Atea AS, Sulland Holding AS

Vil du høre mer om The Fan Group? Sjekk Park pod på www.parkhamar.no eller direkte på denne linken: https://anchor.fm/ parkpod/episodes/PARK-pod-5-Idrettsinspirert-teknologiledelse-em27qj