Kategorier
Aktuelt

Førjulstid i Hamarregionen

Den hyggelige, men tidvis hektiske, førjulstida er i gang. Snart venter jul og tid til feiring og avslapning med familie/venner, men også tid til et tilbakeblikk. Vi «tjuvstarter» litt med tilbakeblikket i denne førjulshilsenen. Hvordan ble egentlig 2022? Ikke før var vi ferdig med den mest kritiske tiden i pandemien, før krig, strømkrise og uforutsette verdensbilder opptok oss alle. Ting endres raskere enn før og vi får stadig øvd oss på å navigere i ukjent farvann.

Når vi ser tilbake på året som gikk har det stort sett vært et godt år for Hamarregionen. Det er skapt mange nye arbeidsplasser, etablerte bedrifter klarte seg og nye bedrifter flyttet hit. Ja, og vi har fått snudd trenden, så flere statlige arbeidsplasser kommer til Innlandet. Vi har også hatt/har rekordmange leietakere her i PARK gründer- og næringshus. Koblingsboksen mellom akademia, offentlig og privat sektor gir frukter på mange plan.  Innlandet samarbeider bedre og bedre og gevinster tas ut. Men skal en bli god må en øve. Samarbeidet i Osloregionen prioriteres og er viktig for oss.

Vi leder nå det som faktisk er blitt den nasjonalt ledende VR-klyngen i Norge, VRINN, med den beste (og største) Nordiske VR- konferansen i Unescobyen Hamar. Metaverset og «det nye internettet» vet vi ennå ikke helt hva blir, men det gir muligheter og behov for å følge med. Her må vi benytte mulighetene og skape nye arbeidsplasser. Vi må tørre å sette oss høye mål og tenke stort. Høgskolen i Innlandet tar også nye grep med Future Classrom i PARK. En tøff og viktig satsing.

Å koble studenter/arbeidssøkere med over 70 bedrifter var tema på årets Arena Innlandet i Hamar, som også prøvde ut et nytt opplegg med «Elev møter næringsliv». Dette er viktig for fremtiden. Arrangementet ga oss oppslag i Dagsrevyen i beste sendetid, som en av landets største jobbmesser.

Å øke kjennskap til hva Hamarregionen har å by på er bra – sammen løfter vi oss på attraktivitet. Dette viste også årets omdømmemåling. TAKK til dere alle som hver dag bidrar til attraktivitet og vekst. Dette er også viktig for å få flere til å flytte til regionen. Det ble bra tall på innflytting i 2022. At vi klarer å tiltrekke oss kompetanse, arbeidskraft og dyktige mennesker er viktigere enn noen gang. Gode kampanjer og tiltak gjør at flere oppdager vår region som et førstevalg for å bo og drive næring. Ja, og så må vi selvfølgelig ta de ekstra godt i mot. Vi trapper opp tiltakene på innflytting i 2023.  Fremsnakk, samarbeid og deling hjelper (hint hint).

Reiselivet hadde en topp sommer og høst med stadige hotellrekorder av besøkende. Nok et år hvor turistene virkelig oppdaget vår region som et attraktivt turistmål. Mjøsa med alle fortreffeligheter som drar gjester hit hele året, naturopplevelser ellers, samt snø/vinter og gode arrangement er verdt å selge. Ikke å forglemme varierte og gode restauranter og kafèer. Vi har så uendelig mye å by på. Ta bare en titt på nettsiden til Visit Mjøsa. Det er et vell av arrangementer i regionen vår hele året hvor en kan velge og vrake. Ikke glem å ta deg tid til å oppleve noe av alt det fine som skjer her nå i førjulstida også.

Ekstra stas var det at kontrakter ble signert på datasenteretablering på Heggvin. Det er ikke hver dag ordførerne står samlet i Hamar og Løten og kan legge frem en aktør som vil investere 15 milliarder kroner. Sammen har vi jobbet for å synliggjøre næringstomter, og muligheter og det bærer frukter. Samarbeid gir effekt.

Høsten ga heldigvis mange gode møteplasser. Det beste er å få til møter som gir samskaping og fører til god verdi. Ja, for sammen med næringsforeningene, klyngene, næringslivet med «PARKerne», fylke og kommune, akademia og mange andre kan vi alle bidra med å gjøre en forskjell. Vi redder kanskje ikke verden, men målet er at vi bidrar til at flest mulig trives og tar ut sitt potensial.

Vi takker for alt godt samarbeid og ønsker alle en god og fredfull julefeiring. Måtte det nye året bli et riktig godt år.

Hilsen oss i Hamarregionen reiseliv og utvikling