Kategorier
Gründer Hamar Hamarregionen24 næringsliv

Skal bygge fremtidens mediehus

En bydel/kvadratur som blant annet skal huse 13.000 kvadratmeter med media og kommunikasjonshus i sentrum av Innlandets hovedstad. Det er ikke en drøm, men den konkrete planen til Hamar Media (nå Kilde, red.anm.) og Utstillingsplassen Eiendom som sammen eier Kvadraturen Hamar, som prosjektet heter. 

En bydel/kvadratur som blant annet skal huse 13.000 kvadratmeter med media og kommunikasjonshus i sentrum av Innlandets hovedstad. Det er ikke en drøm, men den konkrete planen til Hamar Media (nå Kilde, red.anm.) og Utstillingsplassen Eiendom som sammen eier Kvadraturen Hamar, som prosjektet heter. 

Konsernsjef for Hamar Media de siste 2,5 årene, tobarnsfar Magne Nordgård (45) fra Løten, har sin fortid fra forsikringsbransjen. Først i If, deretter som toppsjef i Eika Forsikring.

Men det var altså mediebransjen som ble neste stopp, ifølge ham selv mye på grunn av en utvikling han vil være med på i en bransje påvirket av rask transformasjon.

Konsernsjef i Hamar Media, Magne Nordgård
Konsernsjef Magne Nordgård vil gjøre Hamar til en mediehovedstad.

Størst i Innlandet
I løpet av sine 2,5 år i Hamar Media har han både vært med på å legge ned virksomheter, og dels vært med på å starte nye.
– Slik jeg ser det har den viktigste oppgaven vært å peke ut en ny bærekraftig strategisk retning for hele konsernet. Dette har bl.a. handlet om å etablere en strategisk samarbeidsplattform med Amedia på vegne av våre aviser, sier Nordgård.

Med våre aviser mener han Hamar Arbeiderblad, Lokalavisa Trysil og Stangeavisa. Hamar Media er altså en familie av selskaper og merkevarer innen medier og kommunikasjon. I tillegg utgjør kommunikasjonsbenet selskaper som Anti Hamar, Flisa Trykkeri, Fortell Innholdsbyrå og Spire Kommunikasjon. Flere av disse virksomhetene er tiltenkt lokasjon i det nye kvartalet sammen med blant andre NRK som allerede holder til i kvartalet

– Totalt teller gruppen cirka 270 ansatte og har en årlig omsetning på rundt 300 millioner kroner. Det gjør oss til den største aktøren innen medier og kommunikasjon i Innlandet, sier Nordgård.
Og fra 16. januar endret de også navn på moderselskapet fra Hamar Media til KILDE.

– Et selvforklarende og godt navn på posisjonen og rollen konsernet ønsker å ta i fremtiden for regionen, mener Nordgård.

Må frigjøre plassen

Når prosessen og utviklingen av kvartalsprosjektet igangsettes, er det ikke i egen regi, men i kompaniskap med Kvadraturen Eiendom. Dessuten har de selv startet et utviklingsselskap for prosjektet, kalt G64 Vekst. Prosjektet er foreløpig stipulert til å koste mellom 400 og 500 millioner kroner. Nordgård ser for seg at bygget er klart til bruk i 2025/2026.

G64 Vekst skal tilby kapital, kompetanse og lokaler til ny-etableringer for bedrifter som er klare til å ta nye steg. Premisset er at virksomhetene er etablert i Innlandet med mål om å utvikle arbeidsplasser lokalt. Spesielt skal G64 Vekst jobbe mot miljøer som grenser inn mot media og kommunikasjon, men også mot nye forretningsområder som kan bidra til å utvikle konsernet.

– Vi eier hele kvartalet sammen med Utstillingsplassen Eiendom som er en profesjonell organisasjon for eiendomsutvikling og forvaltning.

For å nå målet om å bygge et fremtidens mediehus etter morgendagens businessmodell, handler det i første omgang om å frigjøre plassen. En tidlig konsekvens er at fire bygårder må rives midt i indrefileten av Hamar.

– Hamar Media satser på å bli «Innlandets Schibsted» med ny corporate venture-satsing. Det vil blant annet bety større grad av samarbeid og partnerskap

– Det handler om å tilrettelegge for gode møteplasser for fremtidens digitale tidsalder. Det er vanskelig å spå om fremtiden, men vi tar sikte på å bygge for det ukjente. Innholdet blir ganske sikkert med mer lyd og bilde, sier Norgård.

Konkurransedyktige

Hamar Medias (KILDE) verdikjede har et mål om å levere konkurransedyktige produkter og tjenester med sterkt fokus på innovasjon, innsikt og teknologiske løsninger innenfor kommunikasjon- og mediavirksomhet. Det er her fremtidens mediehus skal synliggjøres.

– Vi drar allerede nytte av å ha blitt sterkere integrert i Amedia, mens også NRK har uttrykt ønske om økt samarbeid

Konsernsjefen vil utfordre egen forretningsmodell med G64 Vekst.

– Kreative oppstartsbedrifter og gründere er viktige for å drive frem innovasjon og de neste gjennombruddene i regionen. Hvis vi skal ligge i front innen våre egne virksomhetsområder, må vi i enda større grad søke partnerskap med denne typen miljøer.

Samtidig tror vi at Hamar Media-familien har noe unikt å tilby unge bedrifter og mindre selskaper i form av markedskunnskap, tilgang til nettverk og kunder, og ekspertise på kommersialisering av konsepter.

Vi ønsker å jobbe tett sammen med etablerte inkubator- og investormiljøer i Innlandet for å finne de rette prosjektene for G64 Vekst.

Gjennom G64 Vekst søker vi spesielt etter bedrifter og initiativ hvor vi ser målfelleskap som gir grunnlag for å utvikle oss sammen. Derfor skal vi jobbe spesielt mot miljøer som grenser inn mot media og kommunikasjon, men også utforske helt nye forretningsområder for konsernet.

For å kunne jobbe sammen med G64 Vekst, må virksomhetene i tillegg være etablert i Innlandet og ha mål om å utvikle arbeidsplasser lokalt.

Tekst: GEIR A. ARNEBERG