Kategorier
Aktuelt Hamarregionen24

Den urbane hagebyen

I Åkersvika hageby, under en times togtur fra Oslo, vi beboerne kunne dyrke maten sin selv og vandre langs naturlige bekkefar og vannspeil.

 TEKST: PER-JAN BREKKE
Det planlagte boligområdet i Stange, like ved Mjøsa og Hamar sentrum, grenser til Åkersvika naturreservat. Dette er et viktig våtmarksområde av internasjonal betydning i forhold til planter og fugle- og dyreliv. Her skal det altså på sikt også vokse fram en idyllisk og grønn hageby med blant annet 750 boliger.
Det dreier seg må 173 dekar derav det i tillegg til boliger også skal utvikles 20 dekar til parsell og kolonihage, og det er planlagt ball-løkke og lekeplasser samt en såkalt blågrønn overvannstruktur med åpne bekkefar og vannspeil i stedet for skjult drenering.
Byggestart er antydet til i 2018, og hele bydelen kan står ferdig vel ti år senere. Da skal Åkersvika ha blitt et urbant boligområde med landlige og grønne kvaliteter, en hageby som vil ligge under en times togtur fra Oslo Sentralbanestasjon og en halvtimes reise fra Gardermoen.

Selvberging og kolonihager

– Hagebyer har fra gammelt av vært et boligtilbud til det bredere lag av folket der det også er mulig å drive med selvberging. Disse miljømessige og sosial verdiene vil vi prøve å leve opp til i Åkersvika der i hvert fall de fysiske og geografiske forutsetningen er til stede for å lykkes. Hagebyen ligger i et flott område like ved Mjøsa og midt i Norges spiskammer. Samtidig er det veldig bynært, og det er også en fordel i forhold til langsiktighet at det er kommunen selv som eier grunnen, sier prosessleder Kai Slagsvold Hekne i Stange kommune.
Det legges opp til kolonihager, parker, brygge, lysthus, kjøkkenhager på taket, uteservering ved vannspeil og ny handlepark. Og det vil også være fokus på sosiale knutepunkt og treffpunkt for både organisert og uorganisert aktivitet. Målet er å skape en attraktivt og grønn bydel for både beboere i Hamarregionen og for innflyttere fra blant annet Oslo-området.

Sentralt og landlig

– En del av boligen vil nok stå ferdig allerede når dobbeltsporet til Hamar er ferdigstilt i 2024, mens hele bydelen nok ikke er ferdig utviklet før på 2030-tallet. I tillegg vil en nye firefelts E6 stå klar til bruk flere år før den tid. Fra den nye hagebyen vil det bare være ti minutters rusletur til toget og en halvtime til Gardermoen, forteller Slagsvold Hekne.
Prosesslederen påpeker at utbyggingen også er en viktig del av knutepunkt Hamar med jernbanestasjonen bare et par kilometer unna, og at denne nærheten til både handel- og kollektivtilbud er veldig viktig for å lykkes med hageby-planene. Privatbilene skal ha sin plass, men det meste av transport i hagebyen skal skje til fots, på sykkel eller via kollektivtransport
– Skal vi lage en grønn bydelen så må vi ta i bruk det aller siste av moderne teknologi og nye miljøvennlig løsninger. Så Åkersvika hageby vil nok inneholde mye mer og mye annet enn det vi har skissert på et tidlig stadium, understreker Kai Slagsvold Hekne i Stange kommune.

Solbakken investerer

sta%cc%8ale-solbakken-1


Hamar har vært Ståle Solbakkens hjemlig base i over 20 år, og nå har suksesstreneren, sammen med blant andre Truls Haakonsen, investert i eiendommer like ved Briskeby Stadion .
48-åringen har nå kjempesuksess som trener for FC København, og den tidligere HamKam-profilen er også lansert som den neste norske landslagstreneren. Hamar har vært hjembyen og norsk base til den tidligere landslagsspilleren mens han blant annet har spilt for klubber som Wimbledon, Aalborg og København og vært trener for FC Køln, Wolverhampton og FC København.
På Hamar bor kona Anniken og deres to fotballspillende sønner og datter. Nylig var Solbakken innom gamle tomter; Briskeby Stadion, for å se yngstesønnen trene med HamKams A-lag. Og det er nettopp like ved stadion at Solbakken, og en kameratgjeng med med tidligere HamKam- og Vålerenga-direktør Truls Haakonsen(42) i spissen, nå har gått inn og investert i to eiendommer gjennom selskapet Arena Eiendomsutvikling.

Vil utvikle Briskeby

Solbakken eier 20 prosent av dette selskapet. Resten av selskapet er jevnt fordelt på henholdsvis brødrene Tom og Truls Haakonsen, Knut Hage og sønnen John Niclas, Audun Mathisen og Truls Nordby Johansen. – Jeg har en liten rolle i dette her. Du får høre med Truls om bakgrunnen, sier Ståle Solbakken.
Og den tidligere sportsdirektøren, som sammen med broren Tom har flere eiendomsprosjekter på gang i hjembyen Hamar, opplyser at det er mer patriotisme enn forretning som ligger bak denne investeringen.
– Årsaken til at nettopp denne grupperingen har investert i eiendommer ved Briskeby Stadion er rett og slett for å hjelpe til med å få HamKam tilbake i norsk toppfotball. Vi ønsker å bidra til at det blir mulig å få til en skikkelig utbygging av Briskeby Stadion på sikt, og på denne måten har vi nå sikret oss at i hvert fall disse to eiendommene er i hendene på eiere som vil være med på å utvikle HamKam og stadionområdet, forklarer Truls Haakonsen.

Verdens høyeste trehus i Ringsaker

1515-01-dnb-e-01_brygge_r01_people

I Ringsaker planlegges det nå å bygge verdens høyeste trehus. Bak planene står far og sønn Buchardt i AB Invest AS.
Planen er å bygge både hovedkonstruksjon og dekker i limtre og massivt tre.
Det skal også brukes mye treverk i fasadene. Mjøstårnet i Brumunddal, som er en del av Mjøsparken-prosjektet, skal bli et bygg med 17 etasjer og ha en høyde på 66 meter. Bygget vil inneholde både hotell, kontorer og boliger. I tillegg inneholder prosjektet blant annet planer om leilighetsbygg på påler samt svømmeanlegg.
Hele prosjektet utvikles i samarbeid mellom byggherre AB Invest AS, med Arthur og Anders Buchardt i spissen, samt entreprenør Hent AS og Voll Arkitekter AS. Arthur Buchardt har tidligere uttalt at årsaken til at dette bygget reises nettopp i Ringsaker er at dette er den kommunen i verden som har mest kompetanse på tre.