Kategorier
Aktuelt Hamarregionen24

Lager fremtidens dataspill

I Strandgata på Hamar sitter en gjeng spillutviklere og klekker ut fremtidens dataspill. Straks er det klart for verdenslansering av robot-spillet «Corroded».

TEKST: PER-JAN BREKKE
Interessen for E-sport, som er fellesbetegnelsen for dataspillkonkurranser, er sterkt økende. Dette er ikke lenger bare noe som foregår på gutterommet, men på store arenaer med høye pengepremier og millioner av brukere over hele verden. Skal du bli god må du trene på både koordinasjon, reaksjonsevne og konsentrasjonsevne. På Gausdal videregående er nå E-sport til og med en del av toppidrettstilbudet.
Litt lenger sør for Gausdal sitter noen av de som utvikler selve spillene som skal brukes i disse konkurransene og på pc-er verden rundt. I Strandgata 41 på Hamar finner vi nemlig landets største spillutviklermiljø; Hamar Game Collective (HGC).

Europa neste

Det hele startet med tre selskaper i 2013 som nå har blitt til åtte, og målet er hårete nok. HGC ønsker å bli Europas hovedsete for spillutvikling. Spillkollektivet har allerede vunnet flere internasjonale priser.
– Hamar er en liten by i et lite land, men spill har ingen grenser. Det handler om å skape miljøer, og det beste og største spillmiljøet i Norge ligger nå på Hamar. Vi blir oppsøkt av spillutviklere fra både hele Norge og hele verden, og det er også utenlandske interesser bak selskaper i HGC. Så målet er å bli det beste spillmiljøet i Europa, forteller daglig leder Runa Haukland(27).

«Among the sleep»

Hovedårsaken til at det har utviklet seg et så sterkt spillmiljø på Hamar er utdanningstilbudet i spillteknologi og simulering på Høgskolen i Hedmark samt samarbeidet med Hedmark kunnskapsparks inkubatorprogram.
– Det har også vært en stor fordel av vi har samlet alle de ulike gründerne og spillutviklerne under samme tak og i et felles miljø. Her deler vi alt vi har av kunnskap og informasjon, gir hverandre tilbakemeldinger og drar nytte av hverandres kompetanse også i forhold til det å drive egen bedrift, sier Runa som blant annet trekker fram selskapet Krillbite Studio som den hittil mest suksessrike bedriften. Med spillet ”Among the sleep” fikk de oppmerksomhet verden over.

Roboter i hovedrollen

En annen bedrift i HGC som står foran en svært spennende lansering er Encircle Games som i flere år har arbeidet med å utvikle konkurransespillet ”Corroded” med kjempende roboter i hovedrollen. Her er det alle mot en, og banene krymper jo lenger spillet utvikler seg.
I fjor gikk spillbedriften helt til topps i Innovasjon Norges konkurranse «Våg & Vinn», og har fått støtte fra både Innovasjon Norge og Norsk Filminstitutt. Det hele startet med en oppgave ved høyskolen.
–  Ja, det ser bra ut så langt. Vi har fått testet spillet på verdens nest største dataparty; The Gathering, der vi fikk mange positive tilbakemeldinger. I løpet av en kveld fikk vi over 1000 forespørsler fra folk som ville prøve spillet. I tillegg har brukerne av nettsamfunnet Steam, som også er verdens største onlinebutikk for spill, stemt fram «Corroded» til å kunne selge spillet på sin side. Vi kommer til å gi ut «Corroded» i «early access» på Steam. Dette er en såkalt tidlig adgang for testing og salg, forteller daglig leder og spillutvikler, Siw A. Hødnebø Espeland.

Spennende lansering

25-åringen er opprinnelig fra Risør, men flyttet til Hamar i 2011 for å studere spill. Tre år senere startet hun, og fem andre medstudenter, selskapet Encircle Games. Sekstetten begynte straks med å videreutvikle det nye robotspillet. Snart får hun vite om de vil lykkes ute i det globale spillmarkedet. Målet er å lansere «Corroded» før jul.
– Det blir uhyre spennende. Siden vi gir ut spillet mens det fremdeles er under utvikling så kommer vi stadig til å forbedre spillet slik at vi kan gi ut nye oppdateringer, sier Espeland, som påpeker at det å være en del av landets største spillnettverk; Hamar Game Collective har vært svært viktig for bedriften med tanke på inspirasjon, nettverk og utvikling.
bilde-4

Langt fremme på VR

Det er ikke bare spillmiljøet på Hamar som ligger langt fremme. Også innen utvikling og utnyttelse av VR og 360-graders kamera har regionen en spydspiss gjennom selskapet Making View.
hele-making-view-copy
VR står for virtuell virkelighet, og handler om å skape overbevisende illusjoner om at man virkelig er tilstede i et kunstig miljø. Til dette brukes blant annet såkalte VR-briller, eller headset, som dekker hele synsfeltet og gir både tredimensjonalitet og dybdesyn.
Making View, som startet opp i Hamar for 11 år siden, ble året etter oppstart solgt til Finn.no, men så kjøpt tilbake av gründerne, med Are Søby Vindfallet, i spissen, i 2010 . Making View har «Like being there» som slagord, og Hamar-selskapet har i dag internasjonale kunder som RedBull og Mercedes-Benz.
I fjor innledet YouTube et samarbeid med Making View i forbindelse med lansering av YouTube 360. Selskapets Formel1-video fikk i løpet av en helg i mars nesten 800.000 visninger på YouTube. Making View har også vunnet en rekke priser for sine oppsiktsvekkende 360-gradersfilmer.
mercedes-copy