Kategorier
Aktuelt

Det gode vertskapet

Last ned håndbok i godt vertskap

Hamarregionen ønsker å være en romslig og raus region.  En naturlig gjestfrihet skal møte gründere, næringsliv og kunder som handler varer og tjenester i regionen. Vi setter ekstra fokus på det gode vertskapet  – både i tradisjonelle og digitale kanaler.
Det er det gode vertskapet som utgjør forskjellen på en god og en ekstra god opplevelse. Vertskapsarbeid er tradisjonelt forbundet med reiselivsbransjen, men er relevant for alle typer bransjer og en viktig del av salgsarbeidet.
Dine kunder er dine gjester
I en bedrift er «alle medarbeidere like mye vert». Vertskapet ytes i alle ledd, og alle ansatte er å betrakte som bedriftens verter. Et godt tips er å se på dine kunder som dine gjester, og se på hver kunde som den aller viktigste kunden!
Sørg for at misfornøyde kunder ikke slipper ut av døren. Sisteinntrykket er like viktig som førsteinntrykket!
Det er også viktig å lære deg å kjenne kundenes forventninger. De kan forandre seg over tid, og høye forventninger kan gi stor fallhøyde. Sørg for å få tilbakemeldinger fra kundene dine, og ta alle tilbakemeldinger og henvendelser på alvor.
Gi ansatte myndighet 
Ta ansvar også i ubehagelige kundesituasjoner, og vær løsningsorientert. Gi medarbeiderne dine myndighet til å beslutte der og da. Løs problemet for kunden raskt, men ikke lov noe du ikke kan holde.
Enkle tips som å hilse og smile til alle kunder som kommer inn i butikken bør være en selvfølge, men kan fort bli glemt i hverdagens «kjas og mas». God tilgjengelighet er i det hele tatt et viktig vertskapstiltak, og husk at i 2018 starter vertskapet på nettet.
Ditt digitale avtrykk
Er du lett å søke opp på Google? Finner kundene mer informasjon om bedriften din enkelt? Er du lett å komme i kontakt med via telefon og digitale kanaler? Svarer du raskt på Facebook – og med riktig tone? Hva slags fotavtrykk møter kundene når de Googler bedriften din – for det kan du regne med at de gjør!
Raushet er identifisert som selve DNA-et til Hamarregionen og bør ligge til grunn for vertskapsarbeidet. Les mer i Hamarregionens identitetsplattform. Raushet handler om holdninger og vilje – for eksempel det å snakke varmt om sine konkurrenter. Det koster lite å være raus!
De syv vertskapsparametrene
I Hamarregionen har vi utarbeidet syv vertskapsparametre som vi oppfordrer alle regionens organisasjoner til å ha som bakteppe i vertskapsarbeidet. La dette være et utgangspunkt for konkrete vertskapstiltak i organisasjonen din:

  1. Kjenn kundens forventninger
  2. Gi litt mer enn forventet
  3. Sørg for god tilgjengelighet og respons
  4. Ha fokus på omtankesalg
  5. Hold omgivelsene rene og pene
  6. Ha fokus på sisteinntrykk og gjensalg
  7. Skap en wow-effekt!

Last ned gratis håndbok i vertskap
Hamarregionen har utarbeidet en håndbok i godt vertskap. Her finner du flere gode råd og tips om vertskapsrollen. Du kan også komme innom oss for å få utlevert håndboken i papirformat. Håndboken er utgitt i samarbeid mellom Hamarregionen Reiseliv og Hamarregionen Utvikling med Monica Blikstad som ansvarlig redaktør.
Sørg også for å få med deg et Hei-møte eller annet næringstreff som omhandler vertskapsrollen. Se oversikt under arrangementer.
Lykke til med å skape #NorgesBesteVertskap!
(Toppbilde: Frederik Garshol Foto / Hamarregionen / Hamar kommune)