Kategorier
Aktuelt Hamar Hamarregionen24 VR

Fra Løten til Pentagon

Den virtuelle reisen startet på en låve i Løten og fortsatte til Pentagon og Antarktis. Gründerne bak Making View var to år før Google i Norge med «street view». Nå inntar de skoleverket.

Tekst: Per-Jan Brekke Foto: Frank Holm/Making View

– Virtual Reality må oppleves. Det er nesten umulig å forklare. Derfor er også slagordet vårt: «Like being there», sier daglig leder Are Søby Vindfallet (48) i Making View på Hamar. Selskapet har i aller høyeste grad vært til stede i utviklingen av VR-opplevelser og VR-teknologi i Norge. Spesialiteten er spektakulære 360-graders bilder og videoer, ofte filmet fra luften ved hjelp av avanserte droner og spesialkamera.
Videoen, der de monterte et 360-graders kamera på basehopperen Jokke Sommer med vingedrakt i full fart ned langs steile fjellvegger i Stryn, ble mildt sagt en megasuksess med over 6,5 millioner visninger på YouTube.

– Virtual Reality må oppleves. Det er nesten umulig å forklare. Derfor er også slagordet vårt; «Like being there», sier daglig leder Are Søby Vindfallet (bak) mens journalistens hjerne blir rundlurt av VR-teknikken.


STARTET PÅ EN LÅVE

Det hele startet på en låve på Løten i 2006 der Are og broren Pål Vindfallet drev med fotografering av boliger for eiendomsmeglere. Året etter ble det lille selskapet kjøpt opp av FINN før Making View så dagens lys fire år etter da de to gründerbrødrene kjøpte seg ut igjen og dannet det nye selskapet sammen med Lars Petter Schrøder i Skycam. I dag er det åtte ansatte i Making View på Hamar som omsetter for rundt 10 millioner kroner i året. Selskapet har lenge vært forut for sin tid i Norge innen VR og ny kamerateknologi.
Vindfallet-brødrene startet blant annet med «street-views» to år før Google kom på banen i Norge, og de har også utviklet egne 360-kameraer. I 2012 fikk Visit Norways Geiranger-nettside, med Making Views «Geiranger 360° Tour», prisen som verdens beste hjemmeside, den såkalte Annual Webby Award. Hamar-selskapet har nå kunder som Red Bull, Audi, Oakley, Ferrari, Peugeot, YouTube og Hurtigruten.

KAPRET RED BULL
Vindfallet mener en av grunnene til at de ligger så langt framme er det sterke data- og spillmiljøet i Hamar, og 48-åringen nøler ikke med å karakterisere Hamar som «Nordens VR- og spill-hovedstad». – Vi forsøkte oss i Silicon Valley for noen år tilbake, men der var det ikke så mange som skjønte noe av VR. Jeg mener faktisk at vi her i Hamar ligger langt foran Silicon Valley på en rekke områder, sier gründeren.

Denne kofferten, med dette innholdet, gjorde susen da Red Bull-sjefen i Amsterdam skulle overbevises; et spesialkamera sprayet med Red Bulls farger og en iskald Red Bull.

Historien om hvordan de kapret Red Bull er et kapittel for seg. Suksessen med vingedrakt-videoen, samt et iherdig innsalg, sørget for at Making-gutta til slutt ble invitert til sjefen på Red Bull-kontoret i Nederland for å presentere seg. Der troppet de like godt opp med en sølvfarget koffert lenket fast til kroppen med håndjern lånt av politiet. I kofferten lå det to gaver som Red Bull-sjefen satte stor pris på, nærmere bestemt et spesialkamera sprayet med Red Bulls farger og en iskald Red Bull. Dermed ble en times møte til en heldagsaffære og kontrakten var sikret.
Neste suksessprosjekt var å montere et 360-kamera på en Formel1-bil. Selskapet har i senere tid også hjulpet Hærens Combat Lab med å utvikle et kamerasystem for stridsvogner som gjør at vognføreren kan sitte bedre beskyttet inne i panservognen og kjøre den ved hjelp av Oculus Rift-brille med 360-graders utsikt.
PENTAGON OG PINGVINER
– Discovery Channel var her og laget en reportasje om systemet, og vi har vært i Pentagon i USA for å presentere det. De militære toppene var veldig begeistret, men foreløpig ligger USA-prosjektet på is på grunn av mangel på finansiering for å starte det som er en veldig langvarig godkjennelsesprosess, forteller Vindfallet.
Det som ikke er lagt på is, men som i stedet endte i Antarktis, er samarbeidet med Hurtigruten. Making View-teamet har vært tre uker i is-ødet for å filme spektakulære scener med droner samt nærbilder av pingviner. Dette er scener som nå vises fram via VR-briller til potensielle kunder på Hurtigrutens salgssteder over hele verden for å visualisere en tur med Hurtigruten og omgivelsene rundt. Hurtigruten bruker også VR i internopplæringen for de ansatte.

Her er fire generasjoner VR-briller.
De røde brillene er en plastikk-kopi av de aller
første steroskopiske brillene som ble oppfunnet
på 1800-tallet.

INN I SKOLEVERKET
Making Views siste store prosjekt er visualisering innen skoleverket, et unikt prosjekt som aldri har blitt prøvd ut i grunnskolen tidligere. Sammen med Innit AS og Kommuneforlaget ønsker de å bruke VR for å bidra til økt interesse og bedre resultater i matematikk i grunnskolen. Den praktiske løsningen er å koble en mobiltelefon til 3D-briller, og så hentes undervisningsopplegget ned som en app.
Konseptet ble lansert i mai i år, og det er utarbeidet en betaversjon som har vært testet ut blant skolebarn og lærere der en evalueringsrapport snart vil foreligge. – VR gir barna følelsen av å faktisk være til stede i et helt annet miljø enn klasserommet, og erfaringen så langt viser at dette gir en mer morsom og dagligdags tilnærming til et teoretisk fag.
Gjennom VR-brillene opplever barna for eksempel at de går inn i en sportsbutikk, ser de ulike varene og prisene, velger seg ut det de skal kjøpe og så må de regne ut hva de koster og svare via VRbrillene. Læreren kan se hva de har svart og justere opp eller ned vanskelighetsgrad etter behov. Elevene opplever større grad av mestring, og så blir man heller ikke forstyrret av andre ting der inne i VR-brillene, forklarer Are S. Vindfallet i Making View på Hamar, som har store forhåpninger til det nye VR-prosjektet.

ENGLISH RESUME
MAKING VIEW FOR EVERYONE
Making View in Hamar has been an important part of the development of VR experiences and VR technology both nationally and internationally. Spectacular 360-degree images and videos are their speciality, often filmed from the air using advanced drone technology and special cameras. The video, for which they mounted a 360-degree camera onto a base jumper in a wingsuit plummeting at full speed
down steep rock faces in Stryn, was mildly speaking a huge success with more than 6.5 million views on YouTube.
The Vindfallet brothers have developed their own 360-degree camera. The Hamar-based company boasts customers including Red Bull, Audi, Oakley, Ferrari, Peugeot and YouTube. Making View’s latest large-scale project involves visualisation within the school system – a project never before tested in primary and secondary schools. In collaboration with Innit AS and the information publishing house Kommuneforlaget, they want to use VR as their contribution to increased interest and better results in primary and secondary school mathematics.
Se flere saker fra næringsmagasinet på Hamarregionen24.no