Kategorier
Aktuelt VR

Velkommen til tekno-fremtiden i Innlandet

Teknologi: Innlandet er blitt utropt til Norges kraftsentrum på VR-teknologi.
Dette er et leserinnlegg som ble publisert i Hamar Arbeiderblad 24. juli 2018.
Av: Pål Stueflotten (Innit), Are Søby Vindfallet (Making View), Ingeborg Hartz (Sykehuset Innlandet), Knut Henrik Aas (EON Reality Norway), Marit Christine Berg Strandvik (Høgskolen i Innlandet), Knut Fangberget (Hamar kommune), Eli Bryhni (Hamarregionen Utvikling), Amund Haugen Steinbakken (Hedmark fylkeskommune), Håvard Røste (Hamarregionen Utvikling og klyngeleder VRINN)
Det snakkes mye om eksponentiell vekst grunnet den teknologiske utviklingen. Verden har alltid vært i endring, men den har aldri endret seg så raskt som nå. Blant teknologiene som spås å endre verden i størst grad fremover er VR (Virtual Reality) og AR (Augmented Reality) – virtuell og utvidet virkelighet på norsk.
Kort fortalt handler VR og AR om å presentere informasjon på nye måter og skape opplevelser rikere på sanseinntrykk. Siden 1980-tallet har vi stirret på flate dataskjermer, og de siste ti årene har vi «swipet» og trykket på skjermer på smarttelefoner og nettbrett. Med VR- og AR-briller plasserer vi informasjonen «rett på netthinna». Informasjonen blir tilgjengelig hvor som helst, når som helst og raskere enn noensinne.
Det er slik at vi husker bedre situasjoner vi selv har deltatt aktivt i. Informasjon presentert ved hjelp av VR og AR gjør oss i stand til å lære raskere. Med VR-briller kan vi delta på ekspedisjoner i Himalaya, rusle rundt i Maya-ruinene i Tulum-Tulum, prøvebo den nye leiligheten din før den er ferdig bygget, eller tre inn i situasjonen til en flyktning på vei i gummibåt over Middelhavet.
Vi kan trene på situasjoner som ellers er nær umulig å trene på, innenfor områder som beredskap og helse. Studenter, elever og ansatte kan settes i stand til å lære raskere. De store teknologiselskapene har for lengst forstått hvor viktig VR- og AR-teknologi blir fremover. Det investeres enorme summer i utvikling av nye løsninger. Nylig lanserte Facebook-eide Oculus sin første «folke-VR-brille» og har mål om en milliard brukere på VR-plattformen sin innen få år. Virkelig sving på forbrukermarkedet blir det definitivt når Apple lanserer sine AR-briller, trolig en gang i 2021.
Med AR kombineres den virkelige verdenen med et digitalt lag, som gir deg utvidet informasjon. Se for deg et slags super-menneske, som alltid har all verdens informasjon tilgjengelig. Den fysiske og digitale verdenen er i ferd med å smelte sammen. Scenariene i Spielbergs fremtidsfilm Ready Player One er nærmere enn vi tror. I Innlandet snakker vi ikke bare om utviklingen. Vi handler. Et unikt spleiselag mellom offentlige aktører, akademia og privat næringsliv har ført til Nordens første VR/AR-studium ved Høgskolen i Innlandet, etableringen av den amerikanske VR-lederen EON Reality, Norges største 3D/VR- og «motion capture»-studio og VR-klyngen VRINN.
En rekke av disse aktørene har fått et fysisk samlingssted i nyåpnede gründer- og næringshuset PARK i Hamar. I PARK finner du også Hamar Game Collective og en rekke gründere og etablerte selskaper med teknologi som fellesnevner. Det er i det hele tatt nå mange sterke teknologimiljøer, nettverk, klynger og møteplasser i Innlandet. Som den anerkjente industriklyngen på Raufoss, 7Sterke i Kongsvinger-regionen, NT6 på Gjøvik, Hub LHMR på Lillehammer, Gründerparken i Brumunddal, og helse- og folkehelse klyngen Terningen Nettverk, for å nevne noen.
For å lykkes fremover er nemlig nøkkelen å samskape. Å dele. Lære av hverandre. Prøve og feile. På tvers av grenser, enten vi snakker om kommune- eller riksgrenser, offentlig eller privat, eller på tvers av fagområder som teknologi, utdanning og helse. Fremtidens arbeidstakere er mer åpne, mer vendt ut mot verden, mer villige til å endre seg enn før. VR og AR kan bidra til at fremtidens endringer blir enklere å møte for deg og meg. Det er allerede skapt flere titall nye arbeidsplasser som følge av VR-satsningen i Innlandet. Til høsten arrangeres den internasjonale konferansen Nordic VR Forum for andre gang.
Riksmediene har satt søkelyset på det «kreative og teknologiske» Innlandet og har utropt vår region som Norges kraftsentrum for «VR- og spillifisering». Og vi har bare så vidt begynt. «Fremtiden er her nå» er kanskje et loslitt uttrykk, men har vel aldri vært mer på sin plass. I Innlandet ønsker vi endringene velkommen. Du er hjertelig velkommen til å bli med på reisen, enten du er student, gründer, offentlig ansatt eller etablert bedrift i det private næringslivet.
Les også