Kategorier
Aktuelt Hamar Hamarregionen24

Bylab Hamar: Rigger for vekst

Hamar vokser, og for å holde tritt med befolkningsveksten må det hvert år bygges 300 nye boenheter i byen. Byutvikler Guro Vestvik ønsker et stort engasjement rundt byplanleggingen, og inviterer hamarsingene til Bylab for diskusjon og debatt.

– Vi jobber med å utvide Hamar på en god måte, og da trenger vi engasjerte innbyggere, sier byutvikler Guro Vestvik. I juni 2018 klippet hun snorene for Bylab, Hamars nye samlingssted for byutvikling. Lokalet ligger midt i sentrum, og er en møteplass for samhandling, formidling av planer og synliggjøring av prosjekter og prosesser.
– Bylab er en nøytral arena for å fremme samarbeid på tvers av fag og ulike grupper. Her belyser vi aktuelle saker og inviterer til dialog. Forrige uke hadde vi fullt hus her med sykkelmøte én dag, og folkemøte om den nye sentrumsplanen en annen.
EN ÅPEN ARENA
– Det er ikke så lett å være innbygger og mene noe om byutvikling. Det er mange som ikke kjenner til den påvirkningskraften og muligheten til medvirkning du har som innbygger. Ved å være synlige, med store vindusflater ut mot gata, åpenhet og spennende arrangementer, er Bylab i ferd med å øke engasjementet rundt byplanlegging og sentrumsutvikling, sier byutvikleren. I løpet av de tre første åpningsmånedene fikk Bylab inn mer enn 700 kommentarer fra byens innbyggere på hva de liker, savner og ønsker seg i Hamar sentrum.
– Alle planer som er ute på høring legger vi ut fysisk her, og vi arrangerer åpne høringer hvor folk kan få svar på det de lurer på. Vi har også et prosjekt som vi kaller Byprat, der vi inviterer befolkningen til å komme på uformelle treff for å snakke med oss om hva som helst innen byutvikling, forteller Vestvik.

DESIGN: Snurrestoler utviklet av det italienske designbyrået Magis Design.

DESIGN OG ARKITEKTUR
Det åpne lokalet til Bylab Hamar er møblert med nye og vintage designmøbler som står i stil med husets arkitektur, laget av norske designere.
– Vi er opptatt av design, og ikke minst god arkitektur i byplanleggingen. Vi har en kvartalsstruktur som skal ivaretas, samtidig som vi skal skape et attraktivt bysentrum som fremmer trivsel, sier Guro Vestvik. Hun trekker frem at kommunen i fjor installerte gatebelysning fra Louis Poulsen i alle sentrumsgater, og plasserte snurrestoler utviklet av det italienske designbyrået Magis Design, på to av byens torg.
– Målet er å skape hyggelige byrom. Stolene har fått en internasjonal designpris i New York, og står nå både på Times Square og her i Hamar, og det er jo litt moro.

JURYEN: Fra venstre: Einar Busterud, ordfører i Hamar, Reidar Aas, eiendomsutvikler i Hamar kommune, Einar Amlie Karlsen, juryens leder, Guro Vestvik, Byutvikler.

NYE ANKERHAGEN
I 2018 utlyste Hamar kommune, i samarbeid med Norske arkitekters landsforbund (NAL), en plan- og designkonkurranse for å utvikle et boligfelt på området ved Ankerhagen, like utenfor Hamar sentrum. Kommunen ønsker å gjøre Ankerhagen til et attraktivt sted å bo, med opptil to hundre boenheter, og oppfordret derfor arkitektene til å tenke nytt når det gjelder både arkitektur og typologi. Alle de innsendte bidragene ble vist frem på store tavler på Bylab, lett tilgjengelig for byens innbyggere.
– Engasjementet har vært veldig stort. Vi fikk inn hele 44 forslag fra inn- og utland, og Bylab har fungert ypperlig for å få vist frem alle de ulike ideene, forteller Vestvik.
ENGLISH SUMMARY
CITYLAB PROMOTING URBAN PLANNING ENGAGEMENT
Hamar is growing and requires 300 new living units to be built annually to keep up with the increasing population. In collaboration with the municipality of Hamar, urban planner Guro Vestvik would like to get local inhabitants involved in the planning process by visiting Bylab for discussion and debate.

Les flere saker fra Hamarregionen24