Kategorier
Aktuelt Hamarregionen24

Smarte løsninger med solenergi

Salget av solcelleanlegg er mangedoblet de siste årene, og strømleverandørene melder om en økende etterspørsel etter solenergi både til privatboliger og næringsbygg.

– Solceller er den energikilden i verden som er på mest fremmarsj, sier Lars Eivind Stagrim Håve, ansvarlig for solteamet hos Eidsiva Energi, Innlandets største energiselskap. Som et av de store energikonsernene i Norge satser de på solcelleanlegg både til private boliger og til næringsbygg.
– Veldig mange er nysgjerrige på dette nå, og vi får daglig forespørsler fra folk som ønsker å produsere sin egen strøm ved hjelp av et solcelleanlegg, sier Håve. Han tror det er flere grunner til at solenergi nå øker i popularitet:
– Mange synes det er fint med selvberging, og liker følelsen av å produsere sin egen strøm, og kanskje også sitt eget drivstoff, hvis de har elbil. I tillegg ønsker mange i dag å bidra til en grønnere energiproduksjon, sier Håve. Flere av solcelleentusiastene er også teknologiinteresserte, og installerer
solcelleanlegg for å dra nytte av det siste innen teknologi- og energiløsninger.
GODE SOLFORHOLD
Det er lett å tro at et land som Norge, med et kaldt klima store deler av året, er et lite egnet land for solcelleenergi, men ifølge Lars Eivind Stagrim Håve er det nesten tvert om. Solceller fungerer best
når det er kaldt, så i Norge produseres det relativt mye solenergi i forhold til mengden sol, nettopp fordi det er kjølig.
– I store deler av Norge produserer solcellene like mye energi som et anlegg i Nord-Tyskland. Her i Innlandet produseres det mer enn ved kysten, der det oftere er overskyet, sier Håve. Eidsiva merker stor nasjonal interesse for solcelleanlegg på næringsbygg, spesielt i landbruket.
– Landbrukseiendommer står for femti prosent av solcelleomsetningen til Eidsiva. Store takflater, effektive solcellepaneler og konkurransedyktige priser gjør solenergi til et energismart valg for næringseiendommer, sier Håve.

Eivind Stagrim Håve, Ansvarlig for solteamet hos Eidsiva Energi.
Ove Nordahl, Salgsleder for sol og næring i Stange Energi

GUNSTIG I NÆRINGSBYGG
– Salget av solcelleanlegg har økt med opp mot 70 prosent de siste årene, sier Ove Nordahl, salgsleder for sol og næring i Stange Energi, som har drevet med solenergi siden 2016. Han tror fjorårets varme sommer gjorde at mange fikk øynene opp for at solstrålene kan utnyttes til energi.
– Vi har mye sol og strømprisene er dyre, derfor ser folk etter alternative energikilder, sier Nordahl. Stange Energi satser først og fremst på solcelleanlegg beregnet på næringsbygg, og strømleverandøren har en rammeavtale med Hamar kommune om å levere solcelleanlegg til flere eksisterende og planlagte bygg.

– I næringsbygg er solenergi ekstra gunstig, ettersom energien forbrukes i det tidsrommet sola skinner sterkest. Det har nærmest blitt et businessfortrinn som viser at du gjør noe annet enn konkurrentene dine. Vi jobber også mye inn mot landbruket.  Det er mange store låvetak som ligger gunstig til, og det lønner seg for mange bønder å utnytte solenergien, sier Nordahl.
Levetiden til et solcelleanlegg er opp mot førti år, så selv om nedbetalingstiden er lang, er ikke Ove Nordahl i tvil om at installasjonen vil lønne seg til slutt.
– Det er ikke raske penger, men anleggene krever minimalt med vedlikehold, så på sikt vil du tjene på det. Sola blir jo dessuten ikke borte.
ENGLISH SUMMARY
SMART SOLUTIONS WITH SOLAR ENERGY
The sale of solar panel systems has increased dramatically over the past few years. Electricity suppliers report a rising demand for solar energy for both private homes and commercial properties. Solar panels are particularly beneficial for commercial properties as the energy is consumed when the sun is at its strongest.

Les flere saker fra Hamarregionen24