Kategorier
Aktuelt Hamarregionen24

Har sådd de første FRØENE

Såkornfondet «First Seed» skal investere 100 millioner i vekstselskaper i Hedmark de neste årene. Fondet ble lansert i november 2018 og kom for alvor i gang i fjor. De har nå sådd sine tre første frø i bedrifter de håper skal spire og gjøre suksess.

Det var i sin tid Hedmark fylkeskommune og Sparebankstiftelsen Hedmark som opprettet såkornfondet. Sparebankstiftelsen er Norges tredje største finansstiftelse og forvalter verdier for 8,3 milliarder og «First Seed» er en av satsingsområdene. Selskapet Skagerak Maturo AS har fått oppdraget med å forvalte fondet og Endre Krogsrud er ansvarlig for å finne de rette spirene.

− Vi satser på mellom åtte og ti selskaper og vil investere mellom fem og ti millioner der vi går inn, sier Krogsrud. Han forteller at de først ser på hva kandidatene tilbyr av produkter eller tjeneste og hvilken verdi det representerer for fremtidige kunder.

− Vi må avveie muligheter mot risiko. Da kan vi ikke gå inn for tidlig, så vi er ikke fødselshjelpere. Selskapene vi satser på må ha en plan som vi vurderer, og er den god satser vi.


Endre Krogsrud er ansvarlig for å finne de rette spirene.

SPENNENDE SÅKORNSPIRER
De tre heldige selskapene som nå satses på er VilMer AS, Trysil Maskin AS og Onsite Security AS.

− Dette er veldig spennende. Vi møter mange engasjerte og dyktige gründere. Jeg skulle ønske vi kunne hjelpe alle sammen, men det kan vi dessverre ikke. Vi må prioritere midler og ressurser og kan ikke hjelpe alle, forteller Krogsrud som synes det er gøy å jobbe med næringsutvikling og startups.

− Vi går inn i styret og er med i alle strategiprosesser. Vi er en gratis konsulent der vi prøver å bidra med både kunnskap og nettverk som gründerne kan trenge for å utvikle seg videre.

STORT SPENN
De tre selskapene som det foreløpig er investert i spenner fra frivillighetsarbeid til veimerking og tyverisikring. VilMer AS utvikler en digital plattform for organisering av frivillighetsarbeid blant eldre. Trysil Maskin AS leverer store veimerkemaskiner med avansert teknologi. Onsite Security AS bruker smarte kameraer og kommunikasjonsteknologi for å tilby kontinuerlig overvåkning av områder i hovedsak mot bedriftsmarkedet.

− Alle vi satser på må ha et visst markedspotensial og være et godt team. Det må være folk med utholdenhet og noe unikt på gang, forteller Endre Krogsrud og legger til at hvis selskapene de satser på lykkes vil investeringene forhåpentligvis kommer tilbake som gevinst.

− Da kan vi gå videre å hjelpe nye bedrifter med kapital, kunnskap og kompetanse.

TEKST: TORE KRISTENSEN