Kategorier
Aktuelt Hamarregionen24

Får støtte for å FINNE TILBAKE SMILET

Da kona til elektroingeniøren Marcus Hülsdau ble rammet av ansiktslammelser i 2018 ville han fryktelig gjerne hjelpe henne. Han kjøpte inn deler og begynte å bygge et apparat. Nå har ideen som kan hjelpe mennesker over hele verden, fått støtte fra Innovasjon Norge og blitt hedret med Mjøsas Idépris.

Da kona til elektroingeniøren Marcus Hülsdau ble rammet av ansiktslammelser i 2018 ville han fryktelig gjerne hjelpe henne. Han kjøpte inn deler og begynte å bygge et apparat. Nå har ideen som kan hjelpe mennesker over hele verden, fått støtte fra Innovasjon Norge og blitt hedret med Mjøsas Idépris.

Hvert år rammes anslagsvis 25 000 mennesker i Europa og USA av synkinesis. Forsøker du å smile kan det være at du heller lukker øyet, fordi du ikke har kontroll over musklene. Det er bare to kjente klinikker i Europa som tilbyr terapi. Grunnet lang avstand og lang behandlingstid er dette uaktuelt for de fleste.

Marcus Hülsdau i Ottolander Medical, holder nå på å utvikle et måleapparat som registrerer bevegelser i ansiktet. Koblet opp mot deres egenutviklede telemedisinløsning, kan pasienter fra hele verden få behandling fra ledende spesialister i sin egen stue. Denne behandlingen hjelper pasientene å få kontroll på egne muskler, og få tilbake smilet.

– Jeg tenkte jeg måtte lage noe som kunne hjelpe min kone, og Norge hjalp meg til å gjøre så mye mer ut av det, forteller Marcus Hülsdau som opprinnelig kommer fra Tyskland.

ALLE VIL HJELPE
På under to år har han utviklet et hjelpemiddel som kan bli anerkjent over hele verden.

− Det er stort å få være gründer i Norge. Alle jeg har vært i kontakt med, som Innovasjon Norge, Forskningsrådet, folkene her på Gründerhuset PARK, Hamarregionen utvikling og Klosser Innovasjon har stilt utrolig godt opp − som en sann norsk dugnad. De spør alle som én, hvordan kan vi hjelpe deg, forteller oppfinneren gledesstrålende.

Innovasjon Norge ga oppstartstøtte i mars 2020 og følger nå opp med
ekstra tilskudd til kommersialisering av produktet.

LANSERES I APRIL
I dag jobber et internasjonalt team på ti personer i Hamar, Sveits, Østerrike og Tyskland med å utvikle ideen til Marcus.

− Vi lanserer i Tyskland nå i april. Samtidig som vi jobber med å perfeksjonere apparatet, har vi fått med oss ledende forskere fra Tyskland til å videreutvikle selve behandlingen.

− Hvis lanseringen i Tyskland blir vellykket så sikter vi på å få med oss flere investorer i sommer for å kunne lansere i Frankrike, Spania, Italia og USA neste år, forteller gründeren med et smil.