Kategorier
Aktuelt Hamarregionen24

Ser VR-teknologi som FREMTIDENS EKSPORTVARE

Keith Mellingen (28) har et brennende ønske om at utviklingen av norsk VR- og AR-teknologi løftes til å bli en eksportvare.

16. og 17. november arrangeres Nordisk VR-forum på Hamar. Og det er god grunn at forumet legges nettopp til Mjøsbyen, som av bransjen er utnevnt til Norges kraftsentrum innen VR-teknologi.

Keith Mellingen er Klyngeleder eller daglig leder for VRINN i Hamar, som først fikk navnet etter VR Innlandet, men senere endret til VR Innovasjon. Mellingen forteller om en teknologi med et voldsomt potensial, som er egnet for å koble det private næringslivet sammen med det offentlige og akademia.

– Ambisjonene er med årene endret fra et regionalt til et nasjonalt fokus. Etter min mening er VR-teknologien «Virtual Reality» det sterkeste mediet som finnes, som utvikler flere sanser samtidig. Kombinasjonen dybde, bevegelser og en levende ekthetsopplevelse medfører at teknologien kan utnyttes som planleggingsverktøy for utallige og samfunnsnyttige plattformer. Eksempelvis innen beredskap, olje- og offshoreindustrien, eller til helseopplæring for viktige operasjoner. Teknologien har et uant potensial, sier han.

Dette ser vi allerede hos medlemmene vi har i klyngen. Eksempel er innen helse og trening for militæret, for eksempler Fynd Reality som leverer VR trening opplevelser til Nato og Making View som leverer trening for ABCDE Prosedyrer, trening i medisinhåndering, Trygg-Grunn som leverer voldshåndteringstrening. Ludenso og 3DL learning leverer VR/AR til grunnskole og HINN som har plattform for å trene lærerstudenter for å nevne noen caser.

Virtual samlingsplattform

For egen del skjønte han allerede i 2013, da han første gang ble introdusert for VR-teknologien, at dette var fremtiden.

Med bakgrunn fra reklamebyråer, med animasjon og reklamefilm som spesialitet, implementerte han 360 graders VR-teknologi med bilder og videre inn i spillmotorer. Det endte blant annet med at han har fått regien på promoteringsfilmer for Flåklypa, Bakehuset og lakseprodusenten Marine Harvest.

Omsider startet han også interessegruppa «Virtual Reality Norway» på Facebook, som har vokst til å bli den største plattformen for denne teknologien i Norge. Målet var å finne en felles plattform for at firmaer som benytter VR-teknologien skulle utveksle erfaringer.

VRINN har i år begynt å samarbeide med regioner som Trondheim, Bergen og Agder. Målet er å samle hele Norge, sier han.

Blant de beste green screens

På gründer- og næringshuset PARK i Hamar har de samlet en rekke selskaper med teknologi som fellesnevner. Der finner vi også VRINN i regi av Hamarregionen reiseliv og utvikling samt et av Skandinavias beste Mo Cap-studioer innenfor green screens. Dette senteret har vært driftet av Høgskolen Innlandet siden starten i 2017.

– Vi har søkt om arenastatus, og med hjelp av god drahjelp fra fylkeskommunen og Hamarregionen reiseliv og utvikling. Senest i september hadde vi celebert besøk av forsvarsministeren, så vi får håpe det kan påvirke positivt til videre satsing, sier Mellingen, som virkelig brenner for at VR- og AR-teknologien skal bli et satsingsfelt for norsk industri i fremtiden.

– Bransjen er estimert til å omsette for 365 millioner dollar i 2026. Da er det viktig at Norge tar tak og setter oss i førersetet, sier Keith Mellingen.