Kategorier
Aktivt liv Aktuelt Hamarregionen24 Løten

Budor – Porten til Hedmarksvidda

Med alpinbakke, milevis med langrennsløyper og egen gjestegård, har Budor blitt et yndet sted for barnefamilier som søker ro og opplevelser i vakker natur. 
Foto: Frank Holm, Løiten Almenning
– Her finner du verken spisse tinder eller spisse albuer, men du finner roen. Når jeg sier ro, mener jeg ikke nødvendigvis stillhet, men en  pause fra hverdagen. Det er den roen så mange av oss leter etter og som ofte er årsaken til at vi ønsker oss hytte, sier Johan Ficher, driftsjef på Budor. Sammen med Tore Sætren, styreleder i Løiten allmenning, og Ole Martin Kildahl, som driver Budor Gjestegård, jobber han for å øke attraktiviteten for hytteeiere, besøkende og for næringslivet i området. – Vi ønsker å få frem flere produsenter og aktører i Løten som kan styrke produktet Budor, og vil gjerne tilrettelegge for andre næringsutøvere som kan drive her sammen med oss, sier Tore Sætren.
POPULÆRT HYTTEOMRÅDE
Budor har vært en hyttedestinasjon i mange år, området har 1 100 hytter spredt over flere hyttefelt og populariteten er økende. – Hyttemarkedet koker. Jeg er sikker på at vi kunne solgt dobbelt så mange hyttetomter som vi har på markedet, sier Ficher. Han tror årsaken til Budors økende popularitet skyldes det folkelige prisleie, sammen med de mange milene med langrennsløyper, den familievennlige alpinbakken med barnetrekk og egen kjelkebakke, samt de utallige stiene og turmulighetene sommer som vinter.

KORTREIST MAT PÅ GJESTEGÅRDEN
– Vi har satt opp avtrekksvifte fra vaffeljernet og rett ut, og når vi griller i bakken dufter det så godt så ingen som passerer kan unngå å bli sultne, sier Ole Martin Kildahl og ler. Han driver Bakken Øvre Gårdsmat og tidligere i år overtok han driften av Budor Gjestegård sammen med datteren Aina Stolp Kildahl. Her serverer de kortreist småskalamat, og arrangerer både quiz og pubkvelder med jevne mellomrom. – Her på Budor og i Løten står kjærligheten til natur og mattradisjoner sterkt, sier Bente Elin Lilleøkseth, ordfører i Løten kommune.
– Når det toppes med å hente inn Ole Martin Kildahl, som er en spydspiss i Bondens marked og attpåtil er norgesmester i medisterkaker, da blir jeg rett og slett stolt. Dette er kjempeviktig, også for den oppvoksende generasjon. Her lages det ikke mat som er vanskelig å uttale, men god tradisjonsmat som flesk, kålstuing og medisterkaker, sier ordføreren. Hun tror flere og flere ønsker å fylle fritiden med ro og fin natur for å få påfyll i en ellers hektisk hverdag. – Også i et folkehelseperspektiv er dette viktig. Her på Budor er det slake, fine vidder, verdens snilleste terreng og folk samt verdens beste mat, sier ordføreren.

ENGLISH RESUME
BUDOR
Budor, in Løten municipality, offers an Alpine slope, miles of cross-country trails and its own guesthouse. This makes Budor a popular cabin area for anyone seeking tranquillity and outdoor activities surrounded by beautiful nature. Ole Martin Kildahl from Bakken Øvre Gårdsmat is the manager of Budor Gjestegård. Løiten Allmenning is planning to pave the road to Budor to strengthen business initiatives in the area.
 
Se flere saker fra næringsmagasinet på Hamarregionen24.no