Kategorier
Aktuelt Hamarregionen24

«Itte-rest» mat

Louise Gjør, sjefen på Fredheim gård, lever opp til sitt eget navn. Hun bare gjør det. Nå har gründeren startet gårdsbutikk der hun selger «itte-rest» mat.

TEKST: PER-JAN BREKKE
37-åringen, som er nybakt tobarnsmor, er en svært kreativ, allsidig og aktiv utgave av arten gårdbruker. Louise er utdannet ved befalsskolen i sjøforsvaret, har en mastergrad i økonomi og ressursforvaltning og er i tillegg heltidsansatt på forsvarets personell- og vernepliktsenter i Hamar.
På Fredheim gård i Stange Vestbygd har hun 120 mål å ta seg av, og der dyrker Louise kål, løk, blomkål og jordskokk, godt hjulpet av både ektemannen og sin egen far; Christopher som overlot driften til datteren i 2008.

Enorm respons

For det dreier seg om produksjon av ikke mindre enn 15.000 kilo med jordskokk hvert år, over 30 forskjellige typer kål, flere hundre meter med bønner, 300 tomatplanter og 200 agurkplanter. Nå har Louise & co i tillegg også startet opp gårdsbutikk der hun selger «itte-rest» mat rett fra egen gård i tillegg til en rekke kortreiste produkter fra ulike gårder i nabolaget. ”Itte-rest” mat er for øvrig den lokale betegnelsen på mat basert på råvarer som ikke har reist en eneste meter, men som leveres direkte fra gården der de er dyrket opp eller avlet.
De aller fleste av varene som selges er laget med basis i råvarer fra Hamarregionen. Det er varer som nå tilbys både lokale kunder, hyttefolk og andre som er på gjennomreise.
– Vi startet opp 23. juli, og responsen har vært overveldende stor. Det kommer kunder fra både fjernt og nært. Så det er uten tvil en trend å kjøpe både «itte-reist» mat og kortreist mat. Her får de i tillegg gjøre handelen på et gårdsbruk som er i full drift. Ja, her kan de få oppleve at det faktisk er liv på landet også, og selv konstatere at det ikke er alle matvarene som er laget på Kiwi, sier 36-åringen spøkefullt.

Vinteråpent

Louise har nå fått skikkelig trua på at gårdsbutikken på Fredheim gård er liv laga.
– Ja, det har gått så bra at vi nok også kommer til å holde åpent i vinter også med en del juleprodukter i tillegg, sier hun.
Fredheim Gård er for øvrig en del av nettverket Stange Vestbygd som har som mål å ivareta områdets jordbrukskvaliteter. I følge nettverket er det først og fremst de store sammenhengende jordbruksområdene som gjør Stange Vestbygd spesiell. Noe som også gjør det til et distrikt med noen av landets beste og mest produktive arealer.