Kategorier
Aktuelt Hamarregionen24

Valborgs regnbuerøtter

I Tyskland er Valborg en helgen som fremmer markens grøde, men Valborg fra Stange er ikke mye dårligere. Den fargerike gårdbrukeren står bak de populære regnbuerøttene.

TEKST OG FOTO: PER-JAN BREKKE
Hamarregionen regnes som ”Norges spiskammer”, og Valborg Alhaug(45) befinner seg midt i matfatet; på Hegsvold gård på Ottestad, et kvarter utenfor Hamar. Her har Valborg tråkket sine barnesko og vært med på høsting, pakking og levering av Stange-markas eget gull.
Det var bestefaren som kjøpte gården på 30-tallet. Faren Lars tok over i 1974 og drev med gulrotproduksjon fram til 2008 da Valborg tok over roret sammen med ektemannen Mattis Dobloug.

Fargelegger landet

45-åringen, og trebarnsmoren, vant i fjor Innlandets Matpris. En av hovedårsakene var det nye produktet; regnbuerøtter som nå selges under navnet ”Valborgs gulrøtter” over hele landet i Rema 1000-butikker og i Norgesgruppens butikker som Kiwi, Meny, Spar og Joker.
I motsetning til det man forbinder med gulrøtter, altså at de er guloransje, så er ”Valborgs gulrøtter” også mørk lilla, røde, lys gule og nesten hvite. Selve ”magien”, og resultatet, ligger i spesialfrø fra Nederland som er sådd i steinrik Stange-jord og krydret med vann fra selveste Mjøsa.
Smaken og næringsinnholdet er stort sett den samme som for vanlige gulrøtter, men regnbuerøttene gir bokstavelig talt mulighet til å sette farge på tilværelsen, enten det nå gjelder som tilbehør og ingredienser i matretter eller til bruk i salater og som knaske-grønnsaker. Ett av målene til leverandørene er at de fargerike variantene skal være med å bidra til at også flere barn og unge spiser mer av den sunne grønnsaken. Og etterspørselen har formelig vokst.
LES OGSÅ: «Itte rest»-mat

800 tonn gulrøtter

– Vi startet med det nye produktet i 2012, og i 2013 ble det levert 70 tonn med regnbuerøtter. Da vi greide å selge inn en ”pakke” til Gartnerhallen Bama, som også inkluderte vårt eget forslag til emballasje, tok det skikkelig av. I løpet av dette året vil vi levere 200 tonn med regnbuerøtter. Etter Bamas ”Kort og godt”-kampanje har også storhusholdningsbransjen meldt sin interesse, forteller Valborg Alhaug.
– Det virker som forbrukerne ikke lenger synes det er så skummelt med gulrøtter i flere farger, smiler den driftige gårdbrukeren som i tillegg til regnbuerøtter årlig leverer 400 tonn økologiske gulrøtter og 200 tonn med ”vanlige” gulrøtter.

Driftig og moderne

Som om ikke det er nok driver familien også Lodviken gård på Helgøya ute på Mjøsa. Der er det melke- og setteløkproduksjon det dreier seg om. – Vi tar båten ut dit. Det er raskest, sier hun.
I tillegg til Valborg og ektemannen Mattis er det kun to fast ansatte i bedriften. I lukeperioden økes antallet med cirka 15, og i pakkeperioden suppleres det med tre-fire ekstra medarbeidere. Nå skal den økologiske delen av driften videreutvikles.
– Det er utfordrende å være moderne gårdbruker. Du lever jo fortsatt i takt med været, men det er ikke lenger nok bare med hardt arbeid og lange dager. Du må hele tiden vært oppdatert innen ny teknikk og utvikle innovative løsninger, men så er det jo veldig artig og givende også, smiler den fargerike gårdbrukeren fra Stane.

Sterk vekst innen mat og opplevelse

Hamarregionen har opplevd en sterk vekst i nyetableringer innen mat og opplevelser, og spesielt stor har veksten vært i Løten.
Ett av disse gründer-selskapene er Sveahjort med Bjørn Åge og Rita Helen Rønningen som i tillegg til oppdrett driver med foredling av hjortekjøtt. Så langt har etableringen gått over all forventning blant annet på grunn av at etterspørselen etter hjortekjøtt nå er større enn hva produsentene klarer å levere.
Og på gården Karterud i Løten har ekteparet Kjell Ingar Olsen og Henny Kildahl startet et bakeri for tradisjonsbakst og kursvirksomhet. Her bakes ”Nosim”-flatbrødet, og målet er å bake 3.000 kilo i løpet av fem år.
I sommer var også landbruks- og matminister Jon Georg Dale Bakken i Løten der han besøkte gründer Ole Martin Kildahl(bildet) på Bakken Øvre Gårdsmat. I den forbindelse åpnet han ferieleiligheten «Georgs krypinn» på Hotell Grisego. Hotellet er egentlig hjemmet til bondens mange griser, men nå har Kildahl utvidet hotellet med en leilighet for de som ønsker å tilbringe et døgn i nærheten av grisene.
– Mangfold, kreativitet og lokal identitet er viktig for norsk landbruk, uttalte landbruks- og matministeren etter besøket i Løten.