Kategorier
Aktuelt Hamarregionen24

Sterke saker på Atlungstad

På Atlungstad Golf kan du få smaksprøver rett fra brenneriet før du slår deg løs på banen, men lurest er nok å gjøre omvendt.

TEKST OG FOTO: PER-JAN BREKKE
Halvannen times kjøretur fra Oslo ligger Atlungstad Golfklubb naturskjønt til ved bredden av Mjøsa. Den snart ti år gamle 18-hulls banen i Stange, like utenfor Hamar, regnes som en av landets vakreste. Mesterskapsbanen på 650 mål er designet av den kjente golfarkitekten Dave Thomas som blant annet har stått bak berømte mesterskapsbaner som The Belfry og San Roque.
”Diamanten ved Mjøsa”, som den også kalles, har blitt en ubetinget suksess med nærmere 800 medlemmer siden oppstart i 2007, stadig økende medlemstall og solide overskudd de siste årene. Hull 17 ble i år kåret av Norsk Golf til å være blant de 10 beste og fineste golfhullene i Norge. Til orientering så finnes det 2130 golfhull og 172 baner rundtomkring i landet.

Økning fra Oslo-området

– Etter at det nå har blitt den reneste ”autostradaen” mellom Minnesund og Hamar så nærmest valfarter det golf-entusiaster fra hele Oslo-område til banen vår. En del av de stikker innom på vei til eller fra hytta i Trysil, på Hafjell, Skeikampen eller Kvitfjell. Ikke så rart egentlig. Banen ligger jo i Nordens Toscana med den beste jorda og et bølgende deilig landskap rett ved Mjøsa, smiler daglig leder i Atlungstad Golf, Pål-Jan Stokke.
Men det er ikke bare naturen og den flotte banen som gjør Atlungstad spesiell. Golfklubben er nemlig ”samboer” med Atlungstad Brenneri med røtter tilbake til 1855. Det sies at pipa på brenneriet brukes av mange som siktemerke mot greenen på noen av hullene.
Det var spritproduksjon ved brenneriet helt fram til 2008. I 2011 ble Atlungstad Brenneri gjenåpnet med støtte fra Riksantikvaren. Nå fungerer brenneriet som museum med guidede turer, innlagte smaksprøver og selskaps- og møtelokaler, men det brennes fortsatt årlig 20.000 liter akevitt i forbindelse med museumsaktiviteten.

100-åring svinger kølla

bilde-2

– Vi samarbeider tett med brenneriet og benytter blant annet deres selskapslokaler til ulike arrangementer. De som vil spille golf på banen vår kan også få tilbud om omvisning og prøvesmaking ved brenneriet, men vi anbefaler at man tar prøvesmakingen først etter golfrunden, smiler Stokke som også samarbeider med lokale gårdbrukere i nabolaget som tilfører klubben svært så kortreiste landbruksprodukter.
Medlemmene er alt fra tre til 100 år. Eldstemann på 100, Christian Lindmann, som trolig er landets eldste golfspiller, feiret like godt det store jubileet med å delta i senior-turnering på banen. Helgen etter var det ”familieturnering” der fire generasjoner Lindmann møttes til dyst. – Vi er stolte av å ha et medlem som Christian, sier Pål-Jan.

Kina neste

Og Stokke & Co har ingen planer om å hvile på laurbærene. – Vi skal befeste oss som en av de bese banene i Norge samtidig som vi skal forsøke å tiltrekke oss golfturister også fra utlandet. Vi har innimellom besøk av noen utenlandske golfdelegasjoner, og nå satser vi på å nå ut til det store kinesiske markedet, forteller Atlungstad-sjefen.
Golfklubben på Stange skal nemlig samarbeide med kinesiske Yang Xueyi som har konkrete planer om å gjøre tidligere Malungen gjestegård om til et spa-anlegg og overnattingssted med 50 tømmerlaftede boliger, alt med tanke på det kinesiske ”overklassemarkedet”.

20.000 på Pultost- og akevittdagene

Det er ikke bare på Atlungstad at interessen for akevitt er stor. I Løten er akevitt både næring og attraksjon for både innbyggere og turister. Løiten Brænderi, med historie tilbake til 1855, holder fortsatt en særstilling blant norske brennerier. Brenneriet har til og med sitt eget faste omvisningsteater. Enmannsforestillingen «En Akevisitt» av Odd Magnar Syversen er faktisk Norges mest spilte teaterforestilling.
I de historiske lokalene ligger for øvrig også Løiten Lys som har sin kunstlysproduksjon i toppetasjen på brenneriet. Her kan også publikum stikke innom for å følge produksjonen av de håndlagede lysene.
Pultosten har også en sterk posisjon i Løten. Tine Meiere produserer blant annet pultosten Løiten, og flere lokale gårdbrukere, som blant andre Bakken Øvre Gårdsmat i Løten, produserer denne magre og tradisjonsrike osten som lages av syrnet skummetmelk og som er tilsatt karve.
Hvert år i september arrangeres også Pultost- og akevittdagene i Løten, og i år var det nesten 20.000 besøkende. Arrangementet satte mat og matkultur på kartet utover Løten og innlandet.