Kategorier
Aktuelt Hamarregionen24

Eksporten tar av

At grisen til Topigs Norsvin gjør det godt, er det liten tvil om.

Tekst: Camilla Svendsen, Foto: Frank Holm
TN70, som purka kalles, avvenner flere grisunger enn gjennomsnittet og har 3,5 prosent lavere dødelighet. Det skriver Norsk Landbruk.
– Det er helt tydelig at TN70-purka har en positiv effekt for våre kunder, og undersøkelser bare bekrefter tilbakemeldingene vi har fått om bedret reproduksjonsevne og lavere tapstall, sier direktør i Topigs Norsvin USA Mike Terrill, i en pressemelding som Norsk Landbruk gjengir. – I tillegg får vi høre fra kunder at det er forbedret ytelse i slaktegrisperioden, forteller Terrill videre.
Eksporten fra Norge har tatt av i utlandet, og senest i februar signerte Topigs Norsvin en avtale med kinesiske Huanshan Group om å bruke Topigs Norsvins´genetikk. Fra tidligere av er grisen eksportert til flere andre land, både i og utenfor Europa. De største livdyreksportene går til land som Sverige, Russland og Nederland, opplyser Norsvin på egne hjemmesider.
Les også: Utlendingene elsker denne grisen
Størsteparten av sædeksporten i 2016 var til USA, Danmark, Sverige og Finland. I tillegg ble det eksportert til Island, Litauen, Nederland, Canada, Polen, Russland, Tyskland og Spania.
Europas største sminstasjon
Tidligere i år åpnet Norsvin et nytt anlegg i Vang. Anlegget skal ha plass til 300 griser og her skal det produseres 500.000 doser med grisesæd i året. Dermed blir dette Europas største seminstasjon.
Etterspørselen etter norsk grisesæd er stor og med denne satsningen ligger alt til rette for den norske eksporten. Anlegget, som kostet 75 millioner kroner, er plassert i skogen for å sikre grisenes helse.
Les også: Utlendingene elsker denne grisen
Se flere saker på Hamarregionen24.no.