Kategorier
Aktuelt Hamarregionen24 Stange

50 millioner har sett Lerud-kattene

Det finnes neppe et overnattingssted som har hatt flere besøk enn verdensberømte Lerud Kattepensjonat i Stange.

Tekst: Per-Jan Brekke. Foto: Frank Holm
Ihvertfall på Facebook. For da Vibeke Gudbrandsen, søndag den 8. august, filmet pusene på Lerud Kattepensjonat da de ble sluppet ut i luftegården samtidig, og la seansen ut på Facebook, ja, da tok det bare helt av. Den korte videosnutten fra Lerud gård i Romedal utenfor Hamar, med ektemannen Jan og Lerud-kattene i hovderollene, har nå nådd ut til ikke mindre enn 50 millioner Facebook-brukere.
Selve videoen er vist over 12 millioner ganger og har 220 000 delinger og over 32 000 kommentarer. Nylig har en ny video, som Jan Gudbrandsen har filmet, også begynt å spre seg viralt. Det neste prosjektet på sosiale medier for det verdensberømte dyrepensjonatet i Stange er egen kattekanal på YouTube.

DYREVELFERD:
– Hovedårsaken til at pensjonatet vårt har fått så stor oppmerksomhet er at svært mange der ute er opptatt av dyrevelferd og ser at dette er noe vi tar på alvor, sier Jan Gudbrandsen.
Foto: Gjermund Trøan, Stangeavisa.

RINGER FRA USA OG TAIWAN
– Det er jo bare helt eventyrlig det som har skjedd. Vi får ekstremt mange hyggelige kommentarer og «likes» fra hele verden, og nylig ble vi blant annet oppringt fra en radiostasjon i USA og en forening i Taiwan angående videoen, sier Jan Gudbrandsen.
Ekteparet startet kattepensjonatet på Lerud gård i Romedal før påske i år, og i løpet av to måneder sist sommer var det 82 katter på sommerferie der. Vibeke og Jan legger ikke skjul på at kattene blir ordentlig bortskjemte mens de oppholder seg på pensjonatet der «kattens ve og vel er i høysete». – Det er en del katteeiere som har kommentert at katten veier mer når de henter den enn da den ble levert, humrer Jan.
AIRCONDITION OG BILDER PÅ VEGGEN
Det er laget romslige bur med stor gulvflate og full takhøyde, og alle bur har liggeplasser i flere høyder. Samtlige katter blir daglig sluppet ut sammen med de andre kattene for å aktiveres i fellesrommet inne som er på 35 kvadratmeter med masse stimulerende leker og en luftegård på hele 40 kvadratmeter. Innendørs er det montert varmepumpe med aircondition slik at det er behagelig innetemperatur sommer som vinter.
– Det er mange som spør meg om årsaken til alt oppstyret, og jeg tror det er fordi det er så utrolig mange der ute som er opptatt av dyrevelferd. De liker at vi har fire ganger så store bur som det loven krever, at vi har store luftegårder, aircondition, lekeområder og har laget et kattepensjonat som ligner på kattenes egne hjem med lyskroner, bilder på veggen og peis. Vi tror nemlig at dette får kattene til å trives og føle seg hjemme, sier Jan Gudbrandsen.
Pensjonatet har nå jevn pågang selv utenom ferietid. – Det kommer blant annet en god del katteeiere fra Oslo-området for å plassere kjæledyrene sine hos oss, og det er jo veldig hyggelig. Samtidig er vi veldig fornøyd med at også katteeiere her i Hedmark er flinke til å benytte seg av våre tjenester, sier bestyreren av kattepensjonatet som nå har ansatt to medarbeidere på deltid som kan bistå med å ta seg av alle de ferierende kattepusene.

TRIVSEL: –Det aller meste er tilrettelagt for at pus skal kose seg skikkelige på Lerud Kattepensjonat. Foto: Gjermund Trøan, Stangeavisa.

ENGLISH RESUME
WORLD-FAMOUS CATS
The Lerud Cat Hotel outside Hamar is going bananas on Facebook. It all started when Vibeke Gudbrandsen filmed the cats at the Lerud Cat Hotel in the beginning of August, when they were being let out into the yard at the same time. She posted the video on Facebook, and people went nuts. The short video starring husband Jan and the Lerud cats has now reached an incredible 50 million Facebook users. The video itself has been viewed 12.2 million times, shared 218,000 times and has over 45,500 comments.
Now a new video, shot by Jan Gudbrandsen, has also started going viral. The new video is about to reach 13 million users with 3.1 million views and 15,000 comments. This means that the two videos from the Lerud farm in Romedal outside Hamar together have reached over 50 million Facebook users. 53,000 people are already following the cat hotel’s Facebook group, and now the «world-famous» pet hotel in Stange has also created its own cat channel on YouTube.
Se flere saker fra næringsmagasinet på Hamarregionen24.no