Kategorier
Aktuelt Hamar Hamarregionen24

Fabelaktiv

De er et av landets største frittstående produksjonsselskap, og har solide avtaler blant annet med Norsk Tipping og NRK. Fabelaktiv var det første norske selskapet som tok hjem en Emmy.

Tekst: Camilla Svendsen. Foto: Frank Holm/Fabelaktiv
Det er over 30 år siden Fabelaktiv ble etablert, den gang under navnet Video Øst. Siden da har Fabelaktiv produsert et bredt spekter av tv-programmer og er et svært allsidig produksjonsselskap. De har vunnet Gullruten fem ganger, i tillegg til å være nominert flere ganger. Ikke nok med det, de kan skilte med å være det første norske produksjonsselskapet som har vunnet en Emmy. De mottok The International Emmy Kids Awards i 2013 for Energikampen.
– Vi var de første som vant en Emmy i Norge. Det er noe vi er veldig stolte av og det er en stor anerkjennelse, sier daglig leder Hanne Sundby.
Hun har vært i selskapet i 15 år, og forteller at flere i staben har vært der lengre enn henne. – Det tyder jo på at folk trives, sier hun. Fabelaktiv har 12 faste ansatte og en stor skare med faste og lojale frilansere.

Daglig leder Hanne Sundby er stolt over det Fabelaktiv har oppnådd. Nå har de også splitter nye lokaler til innspillingen av Norsk Tipping.

SOLID SAMARBEID MED NORSK TIPPING
I 2000 ble selskapet kjøpt opp av Norsk Tipping og fikk navnet de har i dag. Selskapet er nå 100 prosent privateid, og produserer blant annet tv-trekninger fast for Norsk Tipping. – Vi har et langvarig og meget godt samarbeid, sier Sundby. Når Norsk Tippings tv-trekninger skal produseres, settes alle kluter til. Ansatte og faste frilansere kommer til Stangevegen 15 i Hamar hver tirsdag, onsdag og lørdag ettermiddag for å lage Extra-, Vikinglotto- og Lotto-sendinger til NRK.
– Enten det er julaften eller 17. mai, skal TV-trekningene produseres, sier Sundby, og legger til at de føler et stort ansvar for denne produksjonen. For Fabelaktiv gjør mer enn å filme, lede og klippe sammen selve trekningen. I hver sending er det et innslag med gode historier, enten det er lottovinnere, lag og foreninger som nyter godt av grasrotandelen eller frivilligheten i Norge.
– Vi får lov å dele hjertegode historier, og reiser Norge rundt for å formidle disse historiene under trekningene, forklarer Sundby. Gode historier er nettopp det Fabelaktiv er opptatt av og gode på. – Vi har hjerte for de gode historiene, sier daglig leder.

Energikampen er en av de mest kjente produksjonene til Fabelaktiv. Bildet er hentet fra innspillingen.

EN KJÆRLIGHETSHISTORIE, FOKUS OG LEK
I stallen har Fabelaktiv alt fra folk som jobber kreativt, til produsenter, fotografer og klippere. De dekker hele produksjoner fra A til Å og er i disse dager i gang med en splitter ny dramaserie for barn og ungdom, som har fått navnet Helium.
– Det blir 13 episoder om Martin som er stormforelsket i Dalia, sier Sundby. Problemet med forelskelsen er bare det at Martin har problemer med å prate med Dalia. Hver eneste gang han åpner munnen for å snakke med henne får han heliumstemme. Hvordan det går med Martin og forelskelsen får vi vite høsten 2018. Da vises serien på NRK.
– Dette blir en veldig fin produksjon og den er allerede solgt til flere land, forteller Sundby. Selskapet har laget alt fra dokumentarer, som Hai Hang – Fra flyktning til gründer og Drømmen om Birken, til ulike barne-TV-serier som Kykelikokos, Pysjpopbaluba, Barn Ingen Adgang og Energikampen. Fabelaktiv har jobbet med barne-TV i over 20 år.
– Vi anser oss selv som gode på innhold for barn og flinke til å lage lekende TV, beskriver Sundby. Da dukker ordet allsidig opp igjen. For selskapet har et bredt spekter av produksjoner bak seg, med en kulturinteressert og engasjert stab. Selv om de hovedsakelig produserer for TV, produseres det også for andre plattformer. Miljøet på Hamar er trygt og stabilt.
– Vi pleier å si at vi er de største på TV-produksjon utenfor Ring 3 i Oslo. Det er her på Hamar vi vil bli og det er her vi ønsker å skape arbeidsplasser og et attraktivt miljø, sier Sundby.
ENGLISH RESUME:

NORWAY’S ONLY COMPANY TO WIN AN EMMY
Fabelaktiv is one of the largest independent production companies in the country. This production company produces sound and video for several platforms, but is best known for children’s TV and the lottery company Norsk Tipping. They are still one of the largest companies in the country to stand of its own two feet. The company has won the Gullruten award, and has been nominated several times. Fabelaktiv is the only company in the country to win an Emmy. With twelve permanent employees and several regular freelancers, the company has a solid capacity and strong will to tell you all the great stories.
Se flere saker fra næringsmagasinet på Hamarregionen24.no