Kategorier
Aktuelt Gründer Hamar Hamarregionen24

Fra melkegård til cybersikkerhet

Det var gårdsdriften som vekket Siv Hilde Houmbs interesse for maskiner og teknologi. I dag driver hun en av verdens mest innovative bedrifter innen cybersikkerhet, med hovedkontor i Hamar.

Foto: Frank Holm
– Da jeg vokste opp ble alle arbeidsoppgavene på gården gjort manuelt, i dag er det meste helautomatisert, med melkeroboter og det hele, sier Siv Hilde Houmb.
Hun forteller om oppveksten på melkegården i Veldre utenfor Hamar, der hun tidlig fattet interesse for å forstå gårdens mange maskiner.
– Jeg var nok mer opptatt av å forstå hvordan maskinene fungerte, enn å lære å bruke dem effektivt. Faren min var ikke akkurat veldig imponert i begynnelsen, legger hun til.
TI ÅR SOM ETISK HACKER
– Jeg husker min første erfaring med et cyberangrep, det var da Telenor ble angrepet av I love you-viruset i 2000. Jeg jobbet i Telenor på den tiden og forstod ikke hvorfor vi ikke bare kunne håndtere det. Det kunne da ikke være så vanskelig, sier Houmb.
Cyberinteressen førte til at hun tok hovedfag i cybersikkerhet, eller risikokontroll som det het den gangen, ved Høgskolen i Østfold og deretter en doktorgrad på NTNU og Colorado State University. De neste ti årene jobbet hun som etisk hacker.
– Hacking høres jo veldig skummelt og truende ut, og det er det ofte også. Er du etisk hacker så er du leid inn for å finne sikkerhetshull i bedrifter, slik at de kan beskytte seg mot andre hackere. Det er litt som å prøve å gjøre innbrudd for å teste hvor tyverisikkert huset ditt er, sier Houmb.
UTVIKLET EGEN PROGRAMVARE
I 2011 etablerte Siv Hilde Houmb bedriften Secure-NOK AS sammen med søsteren Liv Elin Houmb. I dag har de åtte ansatte og leverer cybersikkerhetsløsninger til kunder over hele verden. De enkle lokalene og det beskjedne antall ansatte bærer lite preg av suksessen Secure-NOK har hatt internasjonalt.
– At vi valgte å etablere bedriften her i Hamar var et bevisst valg. Vi er jo selv fra regionen, men i tillegg ligger Hamar langt nok unna Oslo til at kostnadsnivået er betraktelig lavere her. Togforbindelsen til Gardermoen og Oslo er også gode, og vi er nærme mange av kundene våre, sier Houmb.
Programvaren Houmb har utviklet har som mål å hindre cyberangrep på kritisk infrastruktur, slik som for eksempel strømnett og jernbane, og foreløpig har de kun noen få andre internasjonale konkurrenter.
– Første gang noen angrep et viktig kontrollsystem var i 2010, da ett av Irans kjernekraftverk ble angrepet av dataormen Stuxnet. Sentrifugene ble ødelagt, og kraftverket sluttet å fungere. Noe lignede skjedde i 2015, da et koordinert angrep mot tre strømleverandører i Ukraina førte til at flere hundretusen mistet strømmen.
Det er fullt mulig å se for seg mye verre scenarioer i fremtiden, f.eks. ved at noen forårsaker en togulykke eller tar kontroll over all flytrafikk, sier Houmb. Hun mener mange bedrifter i dag beskytter seg for dårlig mot cyberangrep.
– Internet of Things innebærer at det meste etter hvert er online, alt fra store ferger og tog til strømnettet og støvsugeren du har hjemme. Det betyr også at vi blir stadig mer sårbare for cyberangrep, og det skremmende er at det per i dag kun er et fåtall bedrifter som er godt nok beskyttet mot slike angrep, for ikke å snakke om private hjem.
GRÜNDERMARATON
I fjor kom Siv Hilde Houmb til finalen i årets Female Entrepreneur, og gründertilværelsen er i dag en altoppslukende livsstil.
– Å være gründer er litt som å løpe ti maraton etter hverandre. Jeg tror du må være litt manisk for å orke å gjennomføre, og det er mange fallgruver underveis. Samtidig er gründerlivet utrolig spennende og interessant, og jeg får holde på med det jeg liker aller best. Jeg motiveres ikke av penger, men av å få det til. Målet fremover er at Secure-NOK skal vokse ytterligere og åpne et salgskontor i Asia i løpet av 2018.
– Jeg er sikker på at markedet for cybersikkerhet vil vokse. Ifølge en amerikansk undersøkelse vil det bli brukt fem trillioner dollar på cybersikkerhetstiltak de neste fem årene. Nå som oljebransjen har endret seg, håper jeg Norge går i bresjen og investerer i teknologibedrifter som jobber med cybersikkerhet. Kanskje sitter vi på den nye olja, med sentrum nettopp her i innlandet.

ENGLISH RESUME:
CYBER ENTREPRENEURSHIP IN HAMAR
In 2010, after 10 years working as an ethical hacker, Siv Hilde Houmb established the company Secure-NOK AS together with her sister, Liv Elin Houmb. The company’s head office is in Hamar and Secure-NOK AS currently offers cyber security solutions to customers all over the world.
The software Houmb has developed has been designed to prevent cyber attacks on critical infrastructure, such as power grids and railways. The risk of new, serious cyber attacks increases in line with the extent to which more infrastructure is becoming web-based, and the founder believes that many companies today do not protect themselves sufficiently against cyber attacks.
 
Se flere saker fra næringsmagasinet på Hamarregionen24.no