Kategorier
Aktuelt Hamarregionen24

Storhamar: Større enn idretten

I 2015 var Storhamar nær konkurs, men etter en effektiv snuoperasjon er hockeyinteressen nå større enn noen gang. – Det handler om hva slags by vi ønsker å bo i, sier Njål Berge i Storhamar.

– Vi var i kjelleren for fire år siden. Klubben hadde ikke en krone og det var nesten kroken på døra, sier Kim Skogheim, sponsoransvarlig i Storhamar. Han forteller om en klubb som var på randen av konkurs, før noen av de ivrigste tilhengerne, de såkalte «fattige fetterne», brettet opp ermene og bidro med et beløp hver.
– Det gjorde de nok uten å fortelle det til fruer og koner, for det var penger de aldri trodde at de skulle se igjen. Det var imidlertid deres økonomiske bidrag som reddet klubben, sier Skogheim.

Njål Berge, Styreleder i Storhamar hockey.
Foto: Trond Lillebo.

TAR VARE PÅ SPONSORENE
For fire år siden var det knapt tusen tilskuere på kamp, nå er det et snitt på over fire tusen, og Storhamar har nærmere to hundre små og store sponsorer.
– For oss i Innlandet, som ikke har noen rike onkler som kan finansiere driften i klubben, må vi bygge sammen. Sponsorene våre er ekstremt viktige for klubben, og vi jobber mye med å bygge gode relasjoner til dem, og mellom dem. Det er enklere å bevare sponsorer, enn å lete etter nye, derfor prøver vi å ta godt vare på de vi har.
MØTECUP
Klubben arrangerer både turer og turneringer for sponsorene, og i februar hvert år er det møtecup. Da kommer en innkjøper og en selger fra hver bedrift, for å booke møter med de andre
sponsorene.
– I løpet av den dagen er det mange møter, og det blir det business av. Alle vet hvorfor de er der, og det er mye enklere å møtes på den måten, enn å fly rundt å banke på dører eller å ringe
rundt, sier Kim Skogheim. Den uskrevne avtalen er at alle i Storhamarfamilien skal prøve å handle av
hverandre.
– Det betyr at hvis jeg trenger en rørlegger hjemme, så ringer jeg en som er sponsor i klubben. Jeg velger den strømleverandøren som sponser Storhamar, ikke den som sponser Stavanger, sier Skogheim.

Kim Skogheim: Sponsoransvarlig i Storhamar.

DUGNAD
Storhamar drives i dag som en dugnadsklubb, med få faste ansatte. Skogheim selv jobber fulltid i en annen stilling, ved siden av å være sponsoransvarlig i klubben.
– Det er mye frivillighet og dugnadsånd som har fått oss dit vi er i dag. Vi bygger entusiasme, og prøver å få flest mulig til å være med å bidra litt. Hockeyinteressen er helt vill på Hamar nå. Hvis vi taper tre kamper på rad så er det krise. Det er det viktigste for veldig mange, sier Skogheim, og forteller at klubben selger supporterutstyr for over en million i året. nærmere to millioner i året.
– Vi er best på show. Folk kommer i god tid før kampstart for å få med seg introen, så ramma rundt kampene er viktig. «Bønda på topp», er imaget vårt. Snuoperasjonen har vært formidabel, nå kommer sponsorene til oss og vil være med.
STOLTHET OG SAMFUNNSANSVAR
– Det er større enn idretten. Det handler om hva slags by vi ønsker å bo i, sier Njål Berge. Han er leder av kontrollkomiteen i Storhamar, og var aktivt med på snuoperasjonen som ble gjennomført for fire år siden.
– Sammen med gode skoler og barnehager, er vi med på å gjøre Hamar til et godt sted å bo. Vi ser på dette som et samfunnsansvar. Det er noe å være sammen om, sier Berge. Han tror det er viktig for innbyggerne å ha noe å være stolte av.
– Da vi startet prosjektet, var det viktigste ordet stolthet, og det har preget hele strategien vår. Vi er Norges fjerde største publikumslag, og det er vi veldig stolte av. Vi vil ha mange mennesker på kamp, og det er nøkkelen til alt annet, sier Njål Berge, og legger til at de tar publikumsopplevelsen på alvor, kanskje mer enn noen andre klubber.
– Vi legger mye i både musikk, lyd og lys, og vi har en app som gjør det enkelt for sponsorene å distribuere sesongkort til egne ansatte. Vi er hele tiden i utvikling, og det skal vi være best på. Han er opptatt av at publikum ikke skal glemmes, for jobben handler ikke bare om det som skjer på isen.
– Det er nok utfordringen til mange idrettsklubber. Men ingen av oss «fattige fettere» var idrettsutøvere, vi var jo fans, og derfor lager vi den opplevelsen vi selv har ønsket oss.
ENGLISH SUMMARY
BIGGER THAN THE SPORT
In 2015, Storhamar was close to bankruptcy. Thanks to the volunteering spirit of the business community and dedicated supporters, the ice hockey interest in the region is now stronger than ever.
Les flere saker fra Hamarregionen24