Kategorier
Aktuelt Hamarregionen24

Hamar er en helt unik by

Britiske Sophie Mobbs overrasket både seg selv og andre da hun flyttet fra London til Hamar for å undervise i spillanimasjon. Nå drømmer hun om norsk statsborgerskap.
– Jeg hadde absolutt ikke sett for meg at jeg skulle havne i Norge, sier britiske Sophie Mobbs. Hun har jobbet som kunstner og spillanimatør for blant annet Sony, Rebellion and Silicon Dreams, og undervist i 3D- og spillanimasjon på flere britiske universiteter, men Brexit gjorde at hun begynte å se seg om etter en jobb utenfor Storbritannia.
– Jeg begynte å lære meg tysk, for jeg trodde jeg skulle flytte til Tyskland og begynne å jobbe der.

Norge var aldri på radaren min, forteller Sophie.
I dag foreleser hun i spillanimasjon på Høgskolen Innlandet, og har nettopp kjøpt seg hus i Hamar. På kontorveggen hennes på Høgskolen i Innlandet henger to gullplater og en i platina, for tre Formel 1-spill hun jobbet med mens hun bodde i Storbritannia.
Lærer seg norsk
– Grunnen til at jeg endte opp her var en konferanse jeg var på i Nederland for cirka to år siden, som handlet om hvordan vi kan bruke dataspill i behandlingen av ulike pasientgrupper. Der møtte jeg en fra NTNU som anbefalte meg å dra på Nordisk VR Forum i Hamar, og da jeg kom hjem fra Hamar-konferansen var jeg veldig imponert og så plutselig for meg hvordan jeg kunne jobbe og etablere meg der, forteller Sophie.
Hun begynte umiddelbart å lære seg norsk, og i juli 2018 flyttet hun til Hamar og fikk en undervisnings- og forskningsstilling på Høgskolen i Innlandet.
– Her har vi PARK, med små spillkollektiv, universitetet og sykehuset. Det er mye kompetanse og talent samlet på ett sted, sammen med veldig mange hyggelige mennesker, som gjør Hamar helt unik.
Vil sette Hamar på kartet
Sophie Mobbs har lagt merke til at Norge er lite synlig på teknologikonferanser i Europa, og hun tror janteloven har noe av skylden. Derfor har hun som mål å bidra til å promotere Innlandet internasjonalt, og få frem det unike samarbeidet mellom spillmiljøet, Høgskolen og sykehuset i regionen.
– Jeg har jo ikke vokst opp med janteloven, slik som mange nordmenn har, så jeg kan skryte uhemmet på vegne av Norge på disse konferansene, for vi må jo få frem alt det spennende som skjer her.
På døren inn til kontoret hennes på Høgskolen henger en oversikt over alle timene med norskkurs Sophie har tatt så langt, sammen med et diplom fra et skikurs hun gjennomførte da hun var femten. Med glimt i øyet samler hun på bevis på at hun er verdig et statsborgerskap når den tid kommer. Planen er å fylle døren med dokumentasjon etter hvert som hun føler seg mer og mer norsk.
– Jeg har kjøpt meg hus og plantet eple- og plommetrær, så jeg skal ingen steder på en stund. Folk advarte meg da jeg reiste fra England, og sa jeg kom til å bli deppa på grunn av været, men jeg får jo mer sol her enn jeg fikk i London. Jeg har venner i Bergen, og det er en vakker by, men også veldig grå og våt. Her i Hamar er det jo sol hele tiden. Det er kaldt, men det er sol og lyst, og helt perfekt.
Les flere saker fra Hamarregionen24