Kategorier
Aktuelt Hamarregionen24

Atlungstad: Brenneri- og akevitthistorie

– Atlungstad Brenneri er Norges eldste brenneri i drift og ligger som en perle ved Mjøsas bredde. I januar i år ble brenneriet en del av den eksklusive medlemsorganisasjonen De Historiske Hotel & Spisesteder.

TEKST: TANJA HAUGE REINE
FOTO: FREDERIK GARSHOL
Det dufter av karve i gangene på ærverdige Atlungstad Brenneri. Produksjonen av akevitt er i gang og krydderet destilleres med sprit og vann for å gi akevitten sin karakteristiske smak.
– Vi har gjester som har kjørt fra Arendal og hit for å spise lutefisk og smake på den lokalproduserte akevitten sier Ole Volden-Sandersen, daglig leder i Atlungstad Brenneri.
BRENNERI-OPPLEVELSER 
Atlungstad Brenneri ble etablert av bønder i 1855 og drevet helt frem til 2008, da anlegget ble stengt og bygningene begynte å forfalle.
– I 2011 trommet en gjeng ildsjeler sammen for å gjenoppbygge brenneriet som et teknisk og industrielt kulturminne. Med støtte fra Riksantikvaren fikk de midler til å sette i stand bygningene her, forteller Volden-Sandersen.
– I løpet av åpningsåret hadde vi 6000 besøkende, i fjor hadde vi i overkant av
20 000, så utviklingen har vært bratt. Vi har klart å skape noe mer ut av et kulturminne enn at det bare er en bygning. Dette er en opplevelsesbedrift, og vi er langt ifra ferdige med utviklingen, sier han.
På Atlungstad Brenneri kan du i dag oppleve brennerihistorie, følge poteten fra åker til akevitt og spise godt i restauranten Malteriet, som har plass til 110 gjester. Brenneriet har også flere utleielokaler til selskaper, møter eller bedriftssamlinger.
– Målet er å gi gode opplevelser. Dette er et fantastisk område med Mjøsa som nærmeste nabo, og tett inn til en av Norges vakreste golfbaner, sier Volden-Sandersen
SKIBLADNERBRYGGE OG EGEN STRAND
Atlungstad Brenneri kan besøkes hele året, men det er spesielt i sommerhalvåret at det yrer av liv her. Fra Sankthans til midten av august legger Skibladner til på Atlungstad brygge hver søndag, og stedet har matservering både ute og inne.
– Vi har Sankthanskonsert her hvert år og litt utpå sommeren blir det utendørsteater med Hamar Teater som tolker Shakespeare, forteller Volden- Sandersen. En del av planene fremover er å knytte brenneriet enda nærmere Mjøsa, og til sommeren
får Atlungstad sin egen sandstrand som gjør området enda mer attraktivt på varme sommerdager
– Lyset ved Mjøsa og her på Atlungstad er helt spesielt. Vi får daglig besøk av fotografer som tar bilder i det unike  ettermiddagslyset. Hva det skyldes, vet jeg ikke, men du finner ikke samme lyset noe annet sted jeg kjenner til.
MEDLEM AV DE HISTORISKE
I januar i år ble Atlungtstad Brenneri en del av De Historiske Hotel & Spisesteder, som er en uavhengig samling av Norges mest sjarmerende hoteller og spisesteder, der historiefortelling danner rammen for opplevelsene.
– Det har betydd mye for oss å kvalifisere til dette, og det gir oss et verdifullt nettverk. For oss er jo den unike historien og byggets autentisitet kjernen til det vi driver med, sier Ole Volden-Sandersen, som forteller at de har som visjon å bli verdens beste formidler av brenneri- og akevitthistorie innen 2030.
– Vi jobber etter denne visjonen, og det er det som styrer hva vi skal drive med de neste ti årene. Det er fantastisk å få lov til å påvirke hvor veien går videre på et sted med så mye historie.
English summary:
AIMING TO BECOME THE WORLD’S NUMBER ONE IN DISSEMINATING DISTILLERY AND AQUAVIT HISTORY

Atlungstad Brenneri is Norway’s oldest distillery still in operation, and enjoys a stunning location on the banks of Mjøsa. Visitors are treated to an insight into the distillery’s history, have the opportunity to follow the journey of a potato from field to aquavit, and can enjoy a delicious meal in Malteriet restaurant with its 110 guest capacity. – We have made something special out of this cultural heritage site, which is far more than just a building. It is an adventure company, and we are far from finished developing our product, says General Manager Ole Volden-Sandersen. In January this year,  the distillery became part of the exclusive membership organisation De Historiske – Historic Hotels and Restaurants, and this has provided Atlungstad with a valuable network.
Les mer om Atlungstad Brenneri
Les flere saker fra Hamarregionen24