Kategorier
Aktuelt Hamarregionen24

Verdens største sædcellespire

En 11,5 meter høy sædcellespire skal finne sin plass i Stange. – Det er mange som synes det er litt flaut, sier kunstner Linda Bakke.

TEKST: TANJA HAUGE REINE
FOTO: LINDA BAKKE
– En spire og en sædcelle har veldig lik form, men det er det få som tenker over, sier kunstner Linda Bakke. Ideen til den 11,5 meter høye kunstinstallasjonen fikk hun på en av sine mange turer forbi Genos avlsstasjon Store Ree, som ligger landlig til på Stange, ikke langt fra der hun selv bor.
– I logoen sin har Geno en sædcelle, og jeg begynte å tenke over at formen til sædceller minner mye om spirer. Stange er jo jordbrukskommune, og er blant landets mest fruktbare kommuner, så da kom ideen om å lage en sædcellespire, sier Bakke.
Hun er også kunstneren bak Storelgen i Stor-Elvdal kommune, som fikk mye omtale da Tesla-gründer Elon Musk hyllet den på Twitter. Sædcellespiren til Linda Bakke har fått navnet Seeding, og nå venter hun på at politikerne skal avgjøre hvor skulpturen skal stå. Bakke tror den høye kunstinstallasjonen kan trekke turister og skape god reklame.
HØYPOLERT STÅL
Den store sædcellen bygges med et skjelett av stål og dekkes med stålplater som sveises og poleres slik at ingen skjøter blir synlige. Installasjonen lages i Kina, der de er eksperter på denne teknikken.
– Det tar tre måneder å lage den og to måneder å frakte den hit med skip. Grunnen til at den er akkurat 11,5 meter lang er at den skal få plass i kontaineren, som er 12 meter, forteller Bakke. Storelgen ble også laget på  denne måten, men den ble fraktet til Norge i sju deler.
– Det var et forferdelig styr å få satt den sammen her, så det er jeg glad for at vi slipper nå, sier Bakke, som håper kunstinstallasjonen er på plass før vinteren.
FORVENTES Å BLI EN TURISTATTRAKSJON
– Her i Norge er det nærmest en sensasjon når det lages store skulpturer som  denne, men i land som USA og Canada er dette vanlig. Det har nærmest blitt en kult, som turister reiser rundt og ser på, forteller Linda Bakke. Hun mener store kunstinstallasjoner ofte er en rimelig investering for å skape god reklame for et mindre sted, slik som Stange.
– Når man bruker materialer som varer, lever skulpturen nærmest evig, og gir veldig god reklame for stedene de plasseres på, sier hun. Bakke tror de aller fleste steder har et eller annet som kan inspirere til installasjoner som denne.
– Det er veldig spennende å tenke ut kunstideer på bakgrunn av et steds særegenheter, og samtidig hjelpe til å bygge identitet og skape entusiasme og turisme, sier Bakke, som ikke har tenkt å gi seg med å lage kunst i stor skala.
– Jeg har flere prosjekter under utvikling og det blir nok flere verdensrekorder, sier den populære Stangekunstneren.
English summary:

THE WORLD’S LARGEST SPERM
Stange is soon to get its very own 11,5 metre-high art installation shaped as a sperm cell. The creative force behind the artwork in polished steel is artist Linda Bakke from Geno.
– Geno has a sperm cell in its logo, and I realised that its shape strongly resemble a sprouting seed, says Bakke, who believes that the towering art installation may become a tourist attraction and a beautiful meeting point in the region.
– Large art installations are often a cost-effective way to create publicity,
says Bakke.
Les flere saker fra Hamarregionen24