Kategorier
Aktuelt Hamarregionen24

Budor: Fra hytteområde til helårsdestinasjon

100 millioner til ny infrastruktur og bygging av 400 til 600 nye hytter skal de neste ti årene forvandle Budor fra å være et hytteområde til å bli en helårsdestinasjon.

TEKST: HANNE METTE WALHOVD PAULSEN
FOTO: FREDERIK GARSHOL
Budor er Winter Wonderland-et som ligger bare halvannen time fra Oslo. Selveste porten inn til Hedmarkviddas over 30 mil med fantastiske skiløyper. Et snøsikkert vintereldorado av de sjeldne – som for mange fortsatt fortoner seg som en uoppdaget perle.
BÆREKRAFTIG UTVIKLING
Den tid er imidlertid snart forbi for i løpet av de neste 10 årene skal Løten Almenning legge ut fra 400 til 600 nye tomter mellom Svaenlia/Budor gjestegård og skistadion for salg. Fra før er det cirka 1000 hytter og 150 campingvogner på Budor.
– For allmenningen handler dette om langsiktig og bærekraftig verdiskaping tilpasset dagens behov. Vi skal videreføre utviklingen av Budor på en god måte, og vi investerer nå mellom 50 og 100 millioner i ny infrastruktur der. Med opptil 600 nye hytter vil mange flere få muligheten til å nyte det gode hyttelivet på Budor, sier daglig leder Endre Jørgensen i Løten Almenning.
BUDORS SÆRPREG SKAL BEVARES
Markedssjef i Løiten Almenning, Hilde Nyborg Fischer, er tydelig på at det er svært viktig å beholde Budors særpreg. Budor skal fortsatt oppleves som en familiedestinasjon der det er trygt og godt å være. Et sted man kan finne roen og nyte praktfull natur.
– Vi legger nå en god og langsiktig plan for å ta Budor opp på et kommersielt nivå samtidig som vi ivaretar det unike ved stedet, sier Fischer og forteller at flere overnattingsmuligheter og et bedre servicetilbud er noe av det allmenningen ønsker seg.
TJENER 20 MILLIONER ÅRLIG
Utviklingen av Budor vil gi positive ringvirkninger til hele regionen. Løten Almenning inviterer nå andre aktører med nødvendig kompetanse inn i planleggingsarbeidet med mål om økt verdiskaping for alle.
– Et eksempel er Budor hytteutleie som skal bidra til økt belegg. Utleie er viktig for at flere skal få muligheten til å oppleve og prøve ut Budor. At det er enkelt å leie ut er også helt avgjørende for de som er avhengig av utleie for å kunne realisere hyttedrømmen, sier markedssjef Fischer. Bygging av de 400 til 600 nye hyttene vil gi en verdiskaping på mellom 1 til 1,5 milliard. Undersøkelser viser at hyttefolket i dag legger igjen 35-40 millioner her i regionen.
– Med utbyggingen på Budor vil tallet øke med 20 millioner i årlige inntekter. Dette vil selvfølgelig bety svært mye for næringslivet i hele regionen, sier markedssjef Fischer. Daglig leder Endre Jørgensen roser samarbeidet med Løten kommune.
– Vi har utviklet en områdereguleringsplan som skaper forutsigbarhet og sikrer at vi ivaretar Budors sjel. Her blir det ikke store hyttefelter, men mindre hyttegrender med 10-15 hytter med grønne lommer, stier og skiløyper. Drømmen er at vi om ti år kan se tilbake og konstatere at vi har klart å bygge ut i henhold til planen, at vi har greid å beholde det unike ved Budor og at stedet fortsatt beskrives som rolig og trygt samtidig som tilbudet oppleves som langt bedre, sier Jørgensen.
English summary:

ALL-YEAR-ROUND DESTINATION
Budor is located a mere 1½ hours from Oslo, and offers 300 km of spectacular cross-country ski trails – a winter enthusiast’s paradise that is now becoming an all-year-round destination. It is perceived as a safe family destination and a haven of peace and tranquillity, and offers stunning scenery. With a number of new development projects underway, this is an excellent opportunity to make the dream of your own cabin a reality. A long-term plan to preserve the unique characteristics of the area is also being developed, says Hilde Fisher, Marketing Manager in Løten Almenning.
Les mer om Budor
Les flere saker fra Hamarregionen24