Kategorier
Aktuelt Hamarregionen24

95 år med Knutstad & Holen

Ifølge Eyvind Hellstrøm er Knutstad & Holen Norges beste fiskeforretning. Den tradisjonsrike bedriften omsetter for 45 millioner i året, og bak disken står Kjetil Holen, som er tredje generasjon fiskehandler.

TEKST: TANJA HAUGE REINE
FOTO: FREDERIK GARSHOL

– VI SPILLER HVERANDRE GODE

– Hedmarkinger er blant de flinkeste i landet til å spise fisk, sier fiskehandler Kjetil Holen. Det var Holens bestefar, Thorstein Holen, som i 1925 etablerte Knutstad & Holen sammen med en studiekamerat.
– Min bestefar kom opprinnelig fra et lite gårdsbruk i Kaupanger i Sogn, men gikk på landbruksskole utenfor Kongsberg for å utdanne seg til agronom. Der ble han kjent med Karl Knutstad, som studerte for å bli hagebrukslærer. De ble gode kompiser og bestemte seg for å starte fiskebutikk sammen, forteller Holen.
LANGT FRA KYSTEN
At fiskeforretningen endte opp i Hamar var ikke tilfeldig. De to kameratene visste at for å ha et godt vekstpotensial måttede etablere butikken langt fra kysten, i et område med dårlig tilgang på fisk.
– Det viste seg etter hvert at beliggenheten i Hamar var strategisk god, ikke bare fordi etterspørselen var stor, men fordi det meste av fisk som transporteres til Østlandsområdet har Hamar som første stopp på vei sørover. Vi plukker av godsakene i Hamar og har førstehåndstilgang til det gode mangfoldet langs kysten vår, sier Kjetil Holen, som mener noe av suksessen  skyldes at de tilbyr et bredt sortiment av alt som finnes i sjøen.
– Vi har 287 ulike fiskearter langs kysten vår, så vi har bare begynt å skrape i overflaten av hva som er mulig å spise og servere, sier Holen.
MODIGE I INNLANDET
Knutstad & Holen har nærmest inntatt en oppdragerrolle når det gjelder å gi informasjon om sjømat i Hamarregionen, og Kjetil Holen er imponert over «motet» og interessen mange viser når de tester ut ny mat.
– Det er ikke gitt at vi skal spise fisk i Innlandet, midt i gris- og pottitland. Mange søker informasjon hos oss, og vi gir tipsene som trengs til et vellykket sjømatmåltid. Det har vært vår forse i alle år. Vi er opptatt av kvalitet, både på råvarer og på veiledning, sier Holen. Selv fikk han være med faren på jobb fra han var ti år, og bestemte seg tidlig for at det var fiskehandler han ønsket å bli. Han utdannet seg ved Statens fagskole for fiskeindustri, og jobbet med sjømat i inn- og utland før han tok over driften av Knutstad & Holen i 2000.
– Jeg har ønsket å lære meg mest mulig om de ulike leddene i verdikjeden,  både for å få kunnskap, men også for å ha best mulig kommunikasjon med leverandørene våre. Det handler om å spille på lag, sier han.
GLEDER SEG TIL NY MATHALL
I dag har Knutstad & Holen 22 ansatte og både privatkunder, butikker og restauranter over store deler av Norge står på kundelisten.
– Vi er en god, gammeldags håndverksbedrift og lager alt selv, fra håndstekte fiskekaker til røkt laks. Det er tidkrevende og kostbart, men det gir gode resultater, sier Holen. Til sommeren åpner Matkvartalet Hamar i nabobygget, og Holen ser frem til et godt og spennende samarbeid.
– Mathallen blir et kjærkomment tilskudd til Hamar sentrum, som allerede har mye å by på av spesialforretninger og faghandlere. En mathall vil kunne gi byen et eget matmiljø som er positivt foralle aktører, sier Holen.
English summary:

95 YEARS OF KNUTSTAD & HOLEN

It is 95 years since Knutstad & Holen fishmongers opened their doors in Hamar. – We believe in a traditional artisan approach, and make everything ourselves – from handmade fish cakes to smoked salmon. This is time-consuming and  costly, but the results are excellent, says fishmonger Kjetil Holen. It was Holen’s grandfather, Thorstein Holen, who in 1925 established Knutstad & Holen together with a fellow student. The idea was to set up shop far away from the coast, in an area with limited access to fish, and the choice fell on Hamar. Today the company has an annual turnover of NOK 45 million, and is often referred to as Norway’s best of its kind.
Les mer om Knutstad & Holen
Les flere saker fra Hamarregionen24