Kategorier
Aktuelt Hamarregionen24

Domkirkeodden: Et av verdens ti vakreste museer

Poetry of Reason – fornuftens poesi – har skaffet Domkirkeodden på Hamar en plass på en særdeles eksklusiv liste, sammen med blant andre Guggenheim Bilbao og Japans Nasjonalmuseum for kunst i Osaka.

TEKST: STINE SKRUTVOLD SKJÆRET
–  Folk reiser hit fra hele verden, kun for å se den unike arkitekturen. Det hender at vi låser inn forfrosne japanere midtvinters – som på tross av like lav temperatur inne som ute, smelter i henrykkelse over opplevelsen av Sverre Fehns og Kjell Lunds mesterverker, forteller avdelingsdirektør ved Anno museum Domkirkeodden, Magne Rugsveen.
Selv har han heller ingen problemer med å la seg bergta av arkitekturen i de to monumentale, fredede byggene på Hamars beste tomt: Hamardomen, skapt av Lund+Slaatoo Arkitekter AS, og Stohamarlåven, hovedverket til Norges mest anerkjente arkitekt, Sverre Fehn.
– Hamardomen er helt unik. I bunn og grunn er det en middelalderruin i et vernebygg – men kunsten, eller poesien, som byggeprosjektet i sin tid la til grunn, er så utsøkt at opplevelsen knapt kan beskrives. Når en av våre guider i tillegg setter inn med gregoriansk sang – ja da har man et minne for livet, sier Rugsveen.

FRA FALLEFERDIG LÅVE TIL MESTERVERK
Likevel er det Storhamarlåven, selve utstillingsbygget på museet, som tiltrekker seg de mest ihuga arkitekturturistene. Sverre Fehn (1924-2009), som skaffet seg et internasjonalt navn allerede som 34-åring, beveget seg med Storhamarlåven, som åpnet i 1973, bort fra den rene modernismen og skapte sitt personlige arkitekturunivers. Med utgangspunkt i bispegården ved Hamarkaupangen skapte han både et bygg og en kulturhistorisk utstilling, som sammen med Carlo Scarpas Castelvecchio i Verona, er blitt stående som selve lærestykket på hvordan ny arkitekturkan møte fortidens spor.
I sommer vil du som besøkende på Domkirkeodden få oppleve en utstilling som forteller om nettopp forvandlingen fra falleferdig låve til verdenskjent, arkitektonisk perle.
NY TEKNOLOGI GIR NYE OPPLEVELSER
Lokalbefolkningen verdsetter i høyeste grad byens arkitektur i verdensklasse, men Rugsveen tror likevel mange lokale først og fremst forbinder «Odden» med museumsparken og det flotte rekreasjonsområdet som strekker Hamar langt ut i Mjøsa.
– Folk elsker å være her. Jeg blir oppriktig glad av å gå rundt på området en sommerdag, og se all den livsglede, lekenhet og ikke minst høye grad av lave skuldre hos små og store som gjester området vårt. Aktivitet og avslapping går hånd i hånd, avkobling og læring likeså.
– Tidene er spesielle i år, og vi er spent på sommeren. Heldigvis har vi en ny stor attraksjon å by på, helt fri for korona, ler Rugsveen. – I sommer blir det mulig å spille seg til seters, ved hjelp av AR-teknologi (utvidet virkelighet) på sin egen mobil og det man vet eller ikke vet om seterdrift i bondekulturen. Det tror vi blir artig, for store og små.
FAKTA om Anno – Museene i Hedmark
Anno består av flere små og store museer i Hedmark. I tillegg til Domkirkeodden kan du blant annet finne disse museene i Hamarregionen: Anno Kirsten Flagstad
museum: Museum i Hamar sentrum, viet til en av tidenes største operastjerner. Anno Norsk utvandrermuseum: Museum med fokus på norsk utvandring, hjemvandring og innvandring. Anno Klevfos industrimuseum og Munchsenteret i Løten: Kulturminne som har fått stå urørt siden nedleggelsen i 1976 og et senter dedikert til Edward Munch og hans tilknytning til sitt fødested, Løten.
English summary:

ONE OF THE WORLD’S TEN MOST BEAUTIFUL MUSEUMS.

Domkirkeodden at Hamar has been voted one of the world’s ten most beautiful museums. Among its stunning features are Storhamarlåven designed by Sverre Fehn, Norway’s most renowned architect, and the unique Hamardomen (Hamar Cathedral). The museum enjoys a beautiful setting in a popular recreational area by Mjøsa. This summer a new experience will be launched where you can take yourself back in time by using audio technology on your mobile.
Les mer om Domkirkeodden
Les flere saker fra Hamarregionen24