Kategorier
Aktuelt Hamarregionen24 infrastruktur

Alle veier fører til HAMARREGIONEN

De siste årene er det brukt titalls milliarder kroner på utbygging av nye motorveier og dobbeltspor for jernbanen i Hamarregionen. Satsingen gjør at området blir et nav for nyinvesteringer i Innlandet.
Et av selskapene som satser stort i området er bilkonsernet Sulland.

Statseide Nye Veier har de siste årene skapt milelange køer under arbeidet med ny E6 i Hamarregionen. I desember 2020 åpnet de den siste strekningen mellom Brumunddal og Moelv. Nå kan du kjøre firefelts motorvei helt fra Oslo sentrum til Mjøsbrua. Med åpningen av de nye veiene har reisetiden i alle himmelretninger fra og til Hamarregionen blitt betydelig redusert.

  • I løpet av en tiårsperiode blir det investert 37,5 milliarder kroner i nye veier og jernbane i Hedmark
  • Firefeltsprosjektet fra Oslo til Hamar ble første gang ble lansert i 1960
  • Ny RV3/25 mellom Løten – Elverum vil alene koste nærmere fem milliarder kroner
  • Dobbeltsporet Dovrebane fra Eidsvoll til Hamar har alene en beregnet kostnad på 14 milliarder kroner
  • Det skal bygges ny bru i tre og betong over Mjøsa. Kostnadsrammen er på 2,5 milliarder kroner og brua skal stå ferdig i 2025

− Vi får drømmeinfrastruktur inn til regionen vår. Interaksjonsmulighetene blir mye mye større. Hamar har stor tjenestelevering og kompetanse som leveres inn mot Osloregionen. Kortere avstand styrker dette og letter rekrutteringen, forteller næringssjef i Hamar Svein Frydenlund. Næringssjefen mener også at det er drivkrefter utenom regionen som har stor interesse av den storstilte veiutbyggingen.

− Hele transportlogistikken nord sør og øst vest i Norge blir bedre, ja faktisk kan du nå kjøre firefelts motorvei fra Hamar helt til Roma, sier han entusiastisk.

God vekst gjør relokalisering til Hamarområdet svært aktuelt for mange næringsaktører.

Svein Frydenlund, Næringssjef i Hamar

RASK ADKOMST

Et av selskapene som ser mulighetene i området er leasing og biladministrasjonsselskapet Autoplan som eies av Sulland Holding AS. De har kjøpt en stor næringseiendom på 32 000 kvadratmeter i Løten. Der skal Autoplan bygge Innlandets største lagerutsalg for bruktbiler. Bygningsmassen blir på 10 000 kvadratmeter.

− Beliggenheten med rask adkomst til RV 3 og E6 er strategisk riktig for oss. Vi har forventninger til at omsetningen øker i de nye lokalene, forteller daglig leder i Autoplan Tormod Kvam.

POSISJONERER SEG FOR FREMTIDEN

Sulland er et av Norges største privateide bilkonsern og består av 30 aksjeselskaper. De har over 1000 ansatte og totalomsetning er på 6 milliarder kroner. Virksomheten er i hovedsak konsentrert rundt bilbransjen med 33 bilhus fra Fredrikstad i sør til Tromsø i nord.

− Vi posisjonerer oss nå for fremtiden. Vi fant i utgangspunktet et lokale som var veldig egnet for Autoplan som opererer i bedriftsmarkedet. Men så ser vi jo at veien som går der har gjort Løten til en mye mer attraktiv plass, sier Torje Aleksander Sulland, eier og styremedlem i Sulland Eiendom AS. Han legger til at de flytter fra Midtstranda i Hamar fordi det rett og slett var for liten plass for Autoplans virksomhet der. Det nye anlegget skal være ferdig i april 2021. Bygget i Løten er så stort at de også skal leie ut lokaler til andre aktører. Blant annet Diplom-Is og fiberog elektroleverandøren OneCo.

Et av Norges største privateide bilkonsern Sulland satser stort i Løten. De ser store muligheter tilknyttet infrastrukturinvesteringene.

MANGE MULIGHETER I REGIONEN

− Vi er jo veldig positive til den store veiutbygningen i området, særlig fordi vi driver med bilsalg. Hamar har masse muligheter, og vi er ekspansive og ser også på andre utbyggingsmuligheter, sier Sulland. Han forteller at de har hatt god kommunikasjon med Løten kommune.

− Vi er veldig fornøyde med hvordan de har lagt til rette for oss, men det betyr ikke at vi er misfornøyde med Hamar kommune, understreker han. Selskapet ble startet på Gjøvik i 1984 av Torjes far Arvid Sulland.

− Vi flyttet etter hvert til den andre siden av Mjøsa, det var naturlig å ha hovedkontoret i Hamar, men Sulland Eiendom holder fortsatt til på Gjøvik. Bilkonsernet blir på Hamar og Autoplan i Løten fra april, forteller Torje Aleksander Sulland.

NYE ARBEIDSPLASSER

Næringssjef Svein Frydenlund tror at den gode infrastrukturen kan gi mange nye arbeidsplasser i området.

− Vi har flere gode næringstomter her. Det foreligger konkrete planer om å bygge Innlandet Science Park i Hamar. Det skal være et utvidet «næringslivets hus», som skal ha tre sentre eller campus: I Hamar, Elverum og Kongsvinger. Høgskolen i Innlandet er også med på laget. Det er kjempespennende, sier han.

− Vi gjør også vårt for å profilere Hamarregionen som egnet sted for batteriproduksjon eller annen kraftkrevende industri. En batterifabrikk kan ha potensial for hele 2000 nye arbeidsplasser. Tomt med tilgang til store mengder kraft sentralt i Hamarregionen mener vi er et sterkt kort. 60.000 innbyggere og 33.000 arbeidsplasser innenfor en radius på 15 minutter fra Hamar sentrum speiler et mangfold av kompetansemiljøer og mulighet for rekruttering i denne regionen, forteller Frydenlund.

− I industribeltet rundt Mjøsa finner man hele 11 000 industriarbeidsplasser. Vår nærhet til OSL, Osloregionen, stor plass, god tilgang til kraft og folk er sterke kvaliteter, sier han.