Kategorier
Aktuelt Hamarregionen24

SIRKULA HAR TATT GJENBRUK ET STEG VIDERE

Som den første i Norge og nummer to i verden sørger Sirkulas kretsløpspark for at avfall får nytt liv. – Ønsket er at flere skal velge brukt, sier konseptutvikler Maria Sætersdal Remøe.

– Vi vil gjøre gjenbrukshandel enda mer tilgjengelig og få folk til å se nytten av sirkulær økonomi, sier Maria Sætersdal Remøe.

Hun er konseptutvikler for ombruk i det interkommunale selskapet Sirkula som holder til på Gålåsholmen. Det hele startet på Hamar allerede i 1996, da barnetv-programmet Kykelikokos lærte hele Norge hvordan man skulle sortere søppel. Siden den gang har kildesortering og interessen for gjenbruk utviklet seg i rasende fart.


– Gjenbruk er veldig i vinden og folk har blitt mer bevisst på å gjøre gode valg, sier Remøe. Derfor tror hun også at interessen bare vil øke.

– Her er det mange muligheter, så jeg tror dette blir større og vil utvikle seg enda mer.

Siste nytt er åpning av ny butikk med sy- og redesignkonsept midt i Hamar sentrum – et samarbeid med Resirkula og UFF second hand. Butikken er den første av sitt slag i Norge, og åpnet i februar 2021.


ALT PÅ ET STED
Ideen om å bygge en kretsløpspark startet allerede for åtte år siden, da Sirkula og deres eiere ønsket et nytt anlegg som skulle være fremtidsrettet og tilrettelagt for gjenbruk og sirkulær økonomi.

– Det meste av inspirasjonen er hentet fra Retuna återbruksgalleria i Eskilstuna, som ligger like utenfor Gøteborg. De hadde virkelig jobbet med ideen og tatt
gjenbrukshandel et steg lenger med å ha konseptbutikker drevet av selvstendige aktører. Det likte vi godt, forklarer Remøe. I februar i år stod det nye anlegget ferdig, som det første i Norge og nummer to i verden. Parken består av en moderne gjenvinningsstasjon for kasting av avfall, et mottak hvor man kan levere gjenstander til ombruk og flere gjenbruksbutikker som selger de brukte gjenstandene videre.

– Her gis det nytt liv til det som kastes ved at butikkene ser muligheter i det som leveres inn til gjenbruksstasjonen. Dermed er det mye som går fra skrot til skatt. Ønsker man å gjøre om eller reparere noe, har noen av butikkene også verkstedrom hvor de kan fikse og redesigne gjenstander, forteller Remøe.

ØKT VERDI
Det finnes allerede flere gjenvinningsstasjoner i Norge som selger brukbare varer som de får inn på stasjonen. Det som gjør kretsløpsparken på Hamar så spesiell, er at det her er selvstendige aktører som står for sitt eget gjenbrukskonsept.

– Vi har fem ulike konseptbutikker, som selger alt fra elektronikk til sykler, planter og møbler, forteller Remøe, og understreker at de har hatt stort fokus på at reparasjon og redesign skal være et tilbud som aktørene har.

– Da hindrer vi ikke bare at ting blir avfall, men sørger også for at varene går ut av kretsløpsparken med høyere verdi. Dette gjør at ressursene forblir i kretsløpet så lenge som mulig. Konseptutvikler Remøe forteller at de også har vært opptatt av hvordan butikkene skal se ut.

– De skal være ryddige, oversiktlige og like innbydende som en butikk med helt nye varer. Da appellerer de nok også til enda flere folk, tror hun.

GOD START
Til tross for at parken bare har vært åpen siden februar i fjor og konseptbutikkene siden juni, forteller Remøe at de har hatt en god start.

– Inntrykket er at alle kundene som har vært her og kommer hit er veldig fornøyde, noe som kanskje kommer av alle mulighetene man har her. Vi skal ha en aktiv rolle i regionen for å fronte sirkulær økonomi, og har et mål om at kretsløpsparken skal være et kompetansesenter for gjenvinning og gjenbruk. Derfor er vi veldig fornøyd med starten og sikre på at parken vil ha en stor betydning for framtida.