Kategorier
Aktuelt Hamarregionen24

FABELAKTIG NY TALENTUTVIKLING

Det satses nå for fullt på nye talenter i Innlandet, og Hamar er først ut i Hedmark. Det er satt av hele 12,3 millioner kroner til å utvikle 12 unge talenter innen spillutvikling, film og teater. Satsningen er en viktig anerkjennelse av flere nye grupper som tidligere ikke har fått støtte til å utvikle sitt talent.

− Det er utrolig gøy, sier et av de utvalgte talentene, Johan Granerud.

− Hamar er stappfull av flinke folk innenfor kunstog kulturbransjen, så det er en stor annerkjennelse å få være en del av denne talentsatsingen, sier en ydmyk Johan Granerud. Han er ett av fire talenter som er plukket ut til å delta i Fabelaktivs Filmtalent Innlandet. 23-åringen er oppvokst på Hamar, og har alltid vært interessert i å fortelle historier gjennom film og digitale medier.

− Ønsket er å jobbe med digital historiefortelling. Derfor er sjansen til å jobbe sammen med Fabelaktiv, som utvikler og produserer innhold både i Norge og internasjonalt, noe av det beste som har skjedd meg, sier hamargutten.


SAMMEN OM Å UTVIKLE TALENT
For å sikre at de aller beste talentene innen kunst og kultur får tilgang til gode talentprogram i Hamarregionen, har Sparebankstiftelsen Hedmark inngått et samarbeid med Talent Norge.

− Vi er glade for å kunne bidra til disse talentsatsingene i Hedmark, sier Kristin Vitsø Bjørnstad, leder for Samfunn og Gaver i Sparebankstiftelsen Hedmark. Talent Norge har et 50-talls satsinger på landbasis, og frem til denne satsingen var det ingen i Hedmark.

− Dette ønsket stiftelsen å bidra til, slik at regionen blir satt på talentkartet, forklarer Vitsø Bjørnstad, og understreker at det også er en viktig inspirasjon for bredden å gi unge talenter utviklingsmuligheter.

−Det er med på å bane vei for et rikere kulturliv, sier ansvarlig produsent i Fabelaktiv Arild Halvorsen, som mener Sparebankstiftelsen er en viktig partner for regionen.

Det å være i et kreativt miljø gjør at jeg også kan utvikle meg personlig.


Johan Granerud

INSPIRASJON FRA STORE STJERNER
Talentsatsingen gjennomførte i oktober 2020 en felles workshop på PARK i Hamar der talenter og talentutviklere fra Fabelaktiv og Hamar Game Collective deltok.

− Talent Norge ser det som veldig viktig at ulike sjangre skal krysses og møtes. Tematikken var kunst og risiko. Våre unge talenter fikk høre to foredragsforholdere som regnes som store stjerner i sine sjangre. Komponist og dirigent Eimear Noone fra Irland. Hun har skrevet mye musikk blant annet til dataspillet World of Warcraft. I 2020 dirigerte hun orkesteret under Oscarutdelingen. Den andre som stilte opp var Philipp Geis, som er megastor videokunstner fra Berlin. Etter foredragene hadde vi en felles workshop om det å tørre og ta risiko for å lykkes, forteller Arild Halvorsen.

En viktig del av talentprogrammet er å gi de unge talentene tilgang til folk de ellers aldri ville nå.

− Totalt er det 12 talenter med i ordningen, det gir en million til hver. Dette er et helt utrolig fett prosjekt! Det skjer virkelig bra ting rundt dem, mener Arild Halvorsen i Fabelaktiv.

FREMTIDIGE SPILLUTVIKLERE
Folkene bak talentsatsingen har tenkt utenfor boksen når de også satser sterkt på spillutviklere gjennom Hamar Game Collective. I fjor høst startet de et to-års talentprogram under navnet GameLab Hamar, der de skal utvikle unge talenter til å bli fremtidens spillutviklere. På verdensbasis er spillutvikling en milliardindustri.

− Vi la opp til en søknadsprosess der ulike grupper meldte seg på. Vi gikk til slutt for spillstudioet Frog Quota. Bak Frog står det fire gutter som nå er fullverdig medlem her hos oss i Hamar Game Collective, sier daglig leder i Håvard Haugrud i selskapet. Gutta i Frog holder på å utvikle et humoristisk dungeon managementspill. Det er et slags eventyrspill der spillerne selv kan lage eget innhold og endre spillet mens de spiller.

− Det er første gangen at Talent Norge går inn på dette med spillutvikling. «Sammen med kraftfulle miljøer og engasjerte bidragsytere skal vi fange opp og gi unge talenter en mulighet til å utvikle seg. Det har vi virkelig fått til i Innlandet. Gjennom samarbeidet med Sparebankstiftelsen Hedmark skapes det nå strukturer og rammer som gir unike muligheter for de utvalgte talentene. Vi ønsker å tenke langsiktig og helhetlig, ser allerede resultater og gleder oss til å følge utviklingen videre!» Maria Mediaas Jørstad, daglig leder Talent Norge. Håvard legger til at spillutvikling blir mer og mer anerkjent som en interessant næringsvei.

FRA IDE TIL PRODUKSJON
For det unge talentet Johan Granerud, har tiden hos produksjonsselskapet Fabelaktiv så langt vært lærerik og nyttig.

− Vi har lært å jobbe i team og fått tett oppfølging, slik at vi både har blitt godt kjent med hverandre og selskapet. Det skaper godt samhold, forteller han.

− Det å være i et kreativt miljø gjør at jeg også kan utvikle meg personlig.
Gjennom programmet skal talentene lære seg bransjen, få et bredt kontaktnett og jobbe med utvikling av nye ideer. Og det er det ikke mangel på hos talentet fra Hamar.

− Jeg hadde planlagt å produsere en kortfilm før 2020 var omme med Hamar som lokasjon, men på grunn av koronasituasjonen ble dette utsatt til i år. Målet er å få folk til å få øynene opp for regionen, og se hvilke muligheter som finnes her.

Tekst: CHRISTINA OPPELSTRUP JUELSEN OG TORE KRISTENSEN
Foto: FREDERIK GARSHOL