Kategorier
Aktuelt Hamarregionen24

HØYTEKNOLOGI FRA HAMAR VIL UT I VERDEN

Ny E6 og ny jernbane til Hamar gjør at Mjøsbyen er et voksende senter for teknologi og rådgivning på Østlandet. Lokale aktører når ut til stadig flere med høyteknologiske løsninger innen skanning, 3D- og GPS-systemer.

Hamar har de siste årene markert seg som et sted for utvikling av høyteknologiske løsninger innen bygg- og anleggsbransjen. En rekke ulike entreprenørbedrifter er lokalisert i området, og flere av disse ser også ut over grensene til egen region. Hamarregionen 24 har snakket med to ulike selskaper, Elop AS og Maskinstyring AS, som begge har stor vekst, og ambisjoner om å nå langt. Nye veier inn til byen fører også til nye veier ut.

STARTET LOKALT, SATSER GLOBALT
Den lokale gründeren Terje Melandsø startet opp Elop AS i 2013. De har utviklet en patentert betongskanner som bruker ultralyd for å avdekke byggetekniske svakheter. I juli 2020 gikk selskapet på børs med marintek-ingeniøren Kjersti Kanne som administrerende direktør.

– Teamet på Hamar har klart å forske frem en skanner som kan rulle over betongflater og ‘se’ inn i betongen ved hjelp av ultralydbølger for å avdekke strukturdetaljer, skader og mangler. Samtidig tar skanneren bilder og lager en ‘live’ 3D-modell av det inspiserte området. Vi kan både sjekke nybygg og aldrende konstruksjoner.

– Skanneren samler mye data og vi er i gang med å utvikle programvareløsninger som tar i bruk og analyser denne dataen for å kunne følge med på tilstanden over tid. Denne informasjonen mener vi vil være til stor nytte for eierne av konstruksjonene, slik at de kan gjøre de riktige grepene for å bevare byggverkene, forteller Kanne.

Kundene ser etter teknologi som kan bistå til å sikre bruken og forlenge levetiden i betongkonstruksjoner, forteller Kjersti Kanne direktør i Elop AS. (Foto: Elop)
FAKTA

Elop AS ble etablert i 2013. Selskapet har utviklet en egen patentert betongskanner og satser både nasjonalt og globalt for å vokse videre. De har i dag 18 ansatte og skal etter planen være 30 ansatte ved inngangen til 2021. I staben har de fem nasjonaliteter og direktøren mener det er viktig med mangfold for å skape et godt miljø og gode produkter.

Maskinstyring AS ble etablert i 2011. Selskapet har også en avdeling på Dal i Romerike. 1. august i år åpnet de en avdeling i Oslo og har også ansatt en selger i Bergen, og en i Trondheim. Selskapet har totalt 50 ansatte. De er eneforhandler i Norge for maskinstyringssystemet Makin’ 3D.

I tillegg leverer selskapet også modeller for ulike maskinstyringssystemer, masseberegning/kontraktsoppfølging, prosjektering, landmålingstjenester og salg/service av lasere og kabelsøkere. BIM-modellering kan oversettes med Bygningsinformasjonsmodellering.

SPARER MILJØET OG ØKER SIKKERHETEN
– Kundene ser etter teknologi som kan bistå med å sikre bruken og forlenge levetid; det har både samfunnsøkonomiske gevinster og er bra for klimaet. I stedet for å rive kan de vedlikeholde og bevare konstruksjonen. Betongbransjen står for åtte prosent av verdens CO2-utslipp. Betong er verdens mest brukte konstruksjonsmateriale, og bedre muligheter for vedlikehold sparer miljøet for unødvendige utslipp, forteller Kjersti Kanne som begynte i Elop AS i september 2019. Hun legger til at det også er et spørsmål om sikkerhet. Mange eldre konstruksjoner som broer, bygg og balkonger kan være en fare for omgivelsene. Hvem husker ikke broa som kollapset i Genova i Italia for to år siden.

– Det skjer veldig mye interessant i Hamar nå, sier hun og trekker frem Høgskolen i Innlandet som jobber med bl.a. VR-teknologi.

– Dette er teknologier som nå tas i bruk for å forenkle hverdagen til kunder og brukere.

VOKSER MED 3D-SKANNING OG GPS-TEKNOLOGI
Selskapet Maskinstyring AS ble etablert på Hamar i 2011. Fire år senere omsatte de for 50 millioner, og i 2019 bikket de over 135 millioner.

– Et maskinstyringssystem er et GPS-system som benyttes av blant annet maskinentreprenører, sier ier daglig leder Ole Helge Aalstad og forklarer at når du du bruker deres GPS-løsning får maskinføreren nøyaktig posisjon og en 3D-modell på skjermen inni gravemaskinen, slik at operatøren ser helt nøyaktig hvordan ting skal bli. I tillegg til 3D-skanning er BIM-modellering og masseberegning viktige tjenester som leveres av bedriften.

GODT ENTREPRENØRSKAP
– Vi har også en drone med laserskanner som kan brukes i vanskelig terreng med mye trær. Da kan vi fjerne trærne digitalt og lage en ren terrengmodell før større utbyggingsprosjekter. Dette kan spare utbyggerne for overraskelser og store kostnader. Vi er en av få i Norge med denne tjenesten, forteller han og legger ikke skjul på at de har ambisjoner om å selge sine tjenester og produkter til hele Norge.

– Vi ser flere bygg- og anleggsentreprenører med base i Østlandsregionen som lykkes godt. Det er et veldig bra entreprenørskap hos mange her i Hamarregionen som har gjort at vi har kunne vokse i takt med hverandre.